☆ De Plotterjuf ☆ Starten met de snijplotter

Creativiteit zit sinds Corona in de lift. Mensen gaan op zoek naar een (nieuwe) hobby, een bezigheid om het thuiszitten aangenamer te maken. Vaak gaat men ook op zoek naar een “bijverdienste” op deze manier…

Zo vliegen ook de snijplotters al geruime tijd de deur uit. Door de slechte aanlevering vanuit de VS. zijn ze soms zelfs schaars en moeilijk te krijgen…

Ben je echt alleen op zoek naar een hobby, dan kom je met de aanschaf van een plotter al een heel eind. Een computer en strijkijzer hebben de meeste mensen wel in huis…
Wil je het professioneler aanpakken? Dan stopt het niet bij de aanschaf van de plotter alleen… Wil je alles een beetje vlotjes laten verlopen en zeker als je oog hebt op een bijverdienste ga je best rekening moeten houden met een investering.

Over wat voor een budget praten we hier? Dat heb ik voor jullie even op een rijtje gezet…Starten met de (hobby)snijplotter…

Wat heb ik nodig?

 • computer/laptop met muis
 • snijplotter + bijhorend programma
 • materialen
 • tools/accesoires
 • strijkijzer/pers

Computer (min. +- €700)

Heb je een laptop of computer in huis is deze meestal prima om mee te beginnen. Een muis werkt doorgaans veel makkelijker dan een touchpad dus neem je die er best bij.
Wil je toch een nieuwe computer aanschaffen? Dan ga je best ineens voor een goed exemplaar dat vlotjes mee kan met het programma. Je let dan je best hierop…

 • Maak je keuze of je een laptop of desktop neemt. Een laptop is handig om te kunnen verplaatsen. Heb je echter een vaste werkplaats of ben je van plan een hobbykamer in te richten is een desktop geen slecht idee. Een desktop geeft je meer schermruimte en snelheid voor hetzelfde geld.
 • Neem minstens een i5 processor. I7 of i9 zijn nog beter, maar de prijzen liggen natuurlijk een pak hoger.
 • Minstens 8GB werkgeheugen is ook het minimum om vlot te kunnen werken. Ook hier, meer geheugen is hogere prijs…
 • Een goede grafische kaart is ook een goed idee. Laptops geschikt voor fotobewerking of gaming zijn hiervoor de makkelijkste zoekterm…
 • De opslag van een computer is vaak minder belangrijk. Je kan perfect werken met een externe harde schijf of cloud als je dat wil.

Een tablet, surface,… is niet geschikt om vlot te werken met een plotterprogramma!


Plotter (min. +- €300 á 400)

In de snijplotter heb je keuze uit verschillende merken en modellen per merk. De meest courante en uitgebreide zijn de Silhouette Cameo en de Cricut Maker. Een uitgebreide vergelijking tussen die twee kan je nalezen op mijn blog.

Een Cameo heb je rond de €300 en heeft een zeer uitgebreid programma, de Cricut kost al een pak meer en is eenvoudiger en minder uitgebreid in programma en gebruik.

De software kan je gratis downloaden, zelfs voor aankoop van een toestel. Bij Silhouette kan je ook upgrades van het programma aankopen. Dit kost max. €100 voor de meest complete versie en is een eenmalig aankoop. Uiteraard hoeft dit niet om te kunnen starten en kan altijd nog in een later stadium.

Silhouette: https://www.silhouetteamerica.com/software

Cricut: https://design.cricut.com

Materialen

In de meeste (web)shops kan je tegenwoordig  starterspakketten aanschaffen. Je kan dan voor +-€329 bv. een Cameo aankopen met enkele vellen materiaal erbij, meestal flex(voor op textiel) en vinyl (stickerfolie). Dit is handig om ineens de materialen te leren kennen als je totaal geen idee hebt wat je nodig hebt.

Je kan natuurlijk ook een toestel aankopen en materialen los bestellen zodat je zelf kan uitzoeken wat je wil. Er worden vaak ook voordelige startpakketten per materiaalsoort aangeboden in de meeste shops.Tools/accesoires (+- €15)

Je kan allerlei mooie starterspakketten met tools vinden, maar vaak zit daar een hoop bij wat je nooit gebruikt. Met enkel een pelpincet (scherpe puntige pincet) of pelhaak en een rakel of spatel om vinyl aan te strijken (als je met vinyl wil werken) kom je al een heel eind.


Pers (vanaf €180 ongeveer)

Als startende plotteraar kan je jezelf prima behelpen met een ouderwets strijkijzer. Toch is een pers een aanrader. Deze hoeft niet meteen het duurste model te zijn. Beslis je later te upgraden? Er zijn kandidaten genog voor een tweedhands pers, dus die raak je makkelijk terug kwijt als het moet.

Welke pers? Dat hangt af van je budget natuurlijk. Ik som alvast een paar opties op…

 • De mini-zwenkarm is een prijs/kwaliteit prima instapper. Ook de colortrans is een kleine budgetaire pers ideaal voor starters.
 • Mag het ietsje meer zijn? Een Easy Blackline is een degelijke vlakbedpers voor een mooie prijs. Voor ongeveer €250 moet je deze zeker kunnen vinden.
 • Zelf werk ik met een half-automatische per met uitschuifbare onderplaat. Hiervoor tel je al snel minstens €500 neer, maar dan heb je ook een semi-professioneel model in huis.

Er bestaan ook combi-persen (bv. 5 in 1) met aanlokkelijke prijzen maar daar ben ik persoonlijk geen voorstander van. Ook de handpersen (Cricut) zijn handig op verplaatsing of als snelle oplossing naast een reguliere pers, maar de opdrukken komen toch net iets vaker los door gebrek een druk is mijn ervaring.
Let er op dat je een pers aankoop op een bij voorkeur europese site en kijk uit voor “Chinese” exemplaren die doorgaans minder zijn van kwaliteit als je ze veelvuldig gaat gebruiken.

TIP

Het is als beginner altijd interessant om eens in een fysieke winkel langs te gaan zodat je de materialen kan zien, voelen en eventueel om raad kan vragen.
Ik kan hier natuurlijk allerlei winkels en shops onder vermelden, maar vaak kan je door even rond te kijken via google interessante aanbiedingen vinden in minder grote (web)winkels.

Als de Plotterjuf werk ik winkelonafhankelijk maar deel graag mijn eigen goede ervaringen… De Belgische winkels waar ik zelf graag mee samenwerk en waar je ook fysiek langs kan gaan zijn:

 • Antwerpen: De Fabrik te Beerse
 • Limburg: Het Kadopaleisje te Balen
 • West- Vlaanderen: Feeërieke te Veldegem

Zij zullen je graag bijstaan met hun goede raad, je mag uiteraard vermelden dat ik je langsstuurde.

Wil je nog sneller van start en niet alles zelf moeten uitzoeken? Dan is de investering in een goede workshop een aanrader.
Zelf deed ik er zeker een jaar over om alles goed onder de knie te krijgen via filmpjes op YouTube ed. en daarom bied ik workshops aan voor iedereen die snel diepgaande kennis wil opbouwen.
Voor alle info hierover kan je hier terecht!
2 Replies to “☆ De Plotterjuf ☆ Starten met de snijplotter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('