☆ De Plotterjuf ☆ Glyphs – swooshes, swaches en staarten…

Nu Cricut met de nieuwe functie offset is komen aanzetten is de knock-out techniek hotter dan ooit. In zowel Silhouette Studio als Design Space maak je in een wip de meest leuke combinaties van woorden en beelden. Hierdoor komt ook de vraag “hoe krijg ik die staarten aan mijn tekst?” weer meermaals op een dag voorbij op de plottergroepen.

Met die staarten bedoelen we dan bv. de alom gekende lijnen (of hartjes) voor en achter een woord/naam in het geliefde plotter-font “I Love Glitter”. Maar natuurlijk zijn er ook nog massa’s andere font die zulke swooches, swaches of staarten (zoals ze vaak genoemd worden) hebben.
Zulke tekens noemt men in grafische termen een glyph, en is een grafisch symbool. De vraag is… hoe gebruik je deze dingen? Ze staan nergens op ons toetsenbord…Op Dafont krijg je als je een lettertype aanklikt een scherm met alle tekens die in de lettertype zitten. Omdat Dafont vaak met demo-versies van lettertypes werkt ontbreken er wel een wat tekens die in de full-version wel beschikbaar zijn. Bij elk teken staat een toets of toetsencombinatie om dat teken te maken.
Toch lukt het vaak niet op deze manier. Zo hangt de combinatie ook af van andere factoren, zoals de taal waarin je toetsenbord is ingesteld, of je Azerty of Querty werkt, enz…Werk je met een Windows computer? Dan moet je dit eens proberen.
De meeste windows pc’s hebben een venster met speciale tekens. Je kan dit opzoeken via de zoekbalk of openen via de windowsknop (links onderaan) –> accessoires –> speciale tekens.
Je kan vanuit dit venster een lettertype (font) kiezen uit de op jou computer geïnstalleerde fonts, de tekens activeren, kopiëren en plakken in je ontwerpprogramma. Zorg er wel voor dat je ook in je programma werkt in hetzelfde lettertype.


Windows – speciale tekensVerkies je Apple? Ook Apple heeft hiervoor een trucje.
Typ “Lettertypecatalogus” in je zoekbalk of zoek hem bij je apps. Je kan hem ook meteen in je dock zetten, dan kan je hem volgende keer via die weg openen.
In de zoekbalk kan je alle lettertypes die zijn geïnstalleerd op jou computer opzoeken. Gebruik de voorvertoningsmodus om alle tekens te kunnen zien.
Wanneer je op het teken komt met de muisaanwijzer verschijnt een pop-up met de toetsencombinatie.
Makkelijker is echter het teken te selecteren, kopiëren en plakken in jou ontwerpprogramma. Vergeet niet in het programma hetzelfde lettertype aan te zetten!


Lettertypecatalogus van Apple


Werk je met een upgrade van Silhouette Studio? Dan wordt het natuurlijk helemaal makkelijk.
Vanaf de Design editie krijgt Silhouette het tabblad Glyphs erbij. Dit tabblad kan je vinden in het paneel tekststijl. De tekens gebruik je simpelweg door erop te klikken, ze verschijnen zo op je werkblad.

het Glyphs-tabblad in het paneel tekststijl van Silhouette StudioVeel succes met experimenteren!
Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze gerust hieronder of op de Facebookpagina. Of kom een keertje gezellig op cursus bij De Plotterjuf.
Ook alle tips voor nieuwe blogonderwerpen zijn uiteraard van harte welkom!


– De Plotterjuf –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('