☆ De Plotterjuf ☆ Fonts en Dingbats

Al sinds ik er op men 14de op school mee in aanraking kwam – ik volgde kunsthumaniora – ben ik een echte “fontaddict”.In de jaren ’90 verzamelde ik ze uit tijdschriften en fontboeken want van Pinterest was toen natuurlijk nog geen sprake… Mooie letters uit tijdschriften werden uitgeknipt, verzameld in mappen samen met allerlei advertenties, illustraties,…
In die tijd werkte men met het “letraset boek” op school, een fontcatalogus van het merk Letraset…
Er werden van die krasvellen verkocht waarop letters stonden die je kon gebruiken in je affiches of de letters werden met de kopieermachine vergroot/verkleind tot het juiste formaat en met behulp van kalkpapier overgebracht…

Letraset boek
Letraset dry transferWe werken natuurlijk ook al met een computer, maar mooie lettertypes vinden was toen een stuk moeilijker. Doodgelukkig was ik, toen ik een cd-rom met lettertypes kreeg van een medestudent. Al was het niet veel meer dan een verzameling van schreef en schreefloze letters, hiermee zette ik de eerste stappen in het grafische op mijn eerste oude Macintosh en een oude versie van Adobe Illustrator…Gelukkig hoeft het allemaal niet meer op deze manier… Vandaag hebben we computers, Pinterest en sites als Dafont om onze lettertypes te vinden en te verzamelen…
Er zijn er nu zoveel dat je keuzestress zou krijgen.
Toch ligt deze oude roots aan de basis van mijn handletteringpassie want dat is wat we eigenlijk deden.
Handletteren is tekenen met letters en een goede letterkennis helpt je wel een handje…Voor zij die wel eens sites als Dafont gebruiken, ik denk dan aan gebruikers van Silhouette, Cricut en Brother plotters, maar ook aan handletteraars, kan ik wel enkele tips meegeven om makkelijker te vinden wat je zoekt.Om te beginnen zijn letters opgedeeld in 3 categorieën. Je hebt schreefletters, schreefloze letters en scripten.
Schreefloze letters zijn recht terwijl schreefletters “stokjes” hebben op de uiteindes. Beide zijn drukletters.
Scripten zijn geschreven letters. Als je deze 3 termen gebruikt in je zoekopdrachten, weet je al meteen wat voor soort letters je te zien zal krijgen.

Grafisch gezien is het ook altijd mooier om deze groepen te combineren wanneer je verschillende lettertypes in 1 werk gebruikt ipv. bv. 2 verschillende schreefletters samen te gebruiken.Een andere leuke categorie, vooral dan voor de plotteraars denk ik, zijn de Dingbats. Dit zijn lettertypes die bestaan uit allerlei kleine tekeningetjes. Niet alle dingbats die je kan vinden zullen geschikt zijn, maar toch een hele boel. Leuke eraan is dat deze tekeningetjes meteen snijklaar zijn zonder tracering, want het zijn natuurlijk lettertypes.

font naam: Sea Life by Woodcutter

Wanneer je bovenstaand lettertype gebruikt krijg je een krab als je de hoofdletter A aanslaat. Bij hoofdletter J krijg je een octopus, enz…
Hoe je weet welke letter welk teken geeft kan nalezen in mijn voorgaande blog over glyphs.
Veel plezier met het verzamelen van fonts…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('