☆ De Plotterjuf ☆Print en Cut/Knip –> Bleed??? Wat is dat? Hoe gebruik je het?

Wie zich al eens aan de “print en cut-functie” bij Silhouette heeft gewaagt of “print en knip” zoals dat heet bij Cricut heeft deze functie misschien al eens zien staan.
We hebben het hier over BLEED! “Over wat?” zullen sommigen zich afvragen…
Wel, voor zij die hierover meer willen weten, lees vooral verder…“Bleed” is (alweer) een term uit de grafische- en drukkerswereld. In het Nederlands gebruikt men ook wel eens de term “overloop” waarmee men een overloop van een kleur in drukwerk bedoeld.
Wanneer drukwerk door de grafisch vormgever aangeleverd wordt gebeurd dit in de meeste gevallen in een PDF-bestand. Op dit PDF-bestand worden aan de zijkanten niet alleen de gebruikte kleuren getoond, maar ook de snijlijnen. Deze lijnen tonen aan waar precies het drukwerk moet worden afgesneden tot het juiste formaat van afwerking.
Omdat er steeds een kleine afwijking kan plaatsvinden bij het op maat snijden van drukwerk wordt er gevraagd de bestanden aan te leveren met een bleed. Dit wil zeggen dat er een marge (meestal tussen 3 en 5 mm) bij het formaat wordt aangebracht om snijafwijkingen op te vangen. Zeker bij volledig ingekleurd drukwerk kan dit het verschil maken omdat je hier anders lelijke witrandjes kan krijgen.Bij drukkerijen werkte men vaak met voorgemaakte stansvormen wat het snijden vaak tot cirkels, ovalen, vierkanten en rechthoeken beperkte. Intussen kan je ook in steeds meer drukkerijen cut-contour of contoursnijden verkrijgen wat het systeem van print en cut/knip benaderd.
Ook in dit geval zal er gebruik worden gemaakt van een bleed.

het verschil tussen vorm en cut-contour met en zonder bleedBleed is dus zeker belangrijk als je kleuren doorlopen tot op de rand van de snijlijn en dit niet alleen bij professioneel drukwerk, maar ook bij je eigen print en cut/knip projecten. Door gebruik te maken van deze functie zal bij het printen automatisch een overloop rand geprint worden zonder dat je deze zelf moet voorzien.
Kleine snijafwijkingen worden hierdoor opgevangen.Bij het programma Silhouette Studio waarmee je de Cameo aanstuurt moet je de bleedfunctie aan zetten in het paneel pagina-instellingen. Je kan ook zelf bepalen hoeveel je bleed zal zijn via de bleed-radius. Hou hier wel rekening mee bij het vol zetten van je pagina dat je genoeg plaats laat tussen je objecten. De bleed is namelijk niet te zien op het canvas.

bleed in Silhouette StudioBij Cricut kan je de bleed-functie activeren wanneer je het print en knip-bestand naar de printer gaat versturen.
Via een schuifknop kan je al dan niet kiezen of je bleed wil of niet. De grote van de overloop kan je niet bepalen bij Cricut.

Bleed bij Cricut Design SpaceBij beide programma’s zal de automatische bleed steeds lichter geprint worden dan het ontwerp zelf. Wil je dit niet? Dan maak je de bleed beter zelf met behulp van de functie schaduwrand bij Silhouette of de offset bij Cricut.Zit je plotter er bij gebruik van de bleed nog steeds helemaal naast? Misschien moet je het toestel nes kalibreren voor een beter resultaat.Geen idee hoe dit moet? Klinkt allemaal als Chinees?
Misschien kan je wel eens mee komen doen met onze workshops of een e-book bestellen?
We leggen het graag met hand en tand aan je uit!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('