☆ De Plotterjuf ☆ Silhouette vs. Cricut – 2022

Om mensen die de aankoop van een plotter overwegen te helpen in de keuze welke plotter dat dan gaat worden schreef ik reeds in 2020 een uitgebreide vergelijking die je hier kan nalezen.
De bedoeling mensen eerlijk en uit eigen ervaring te informeren, zonder uitgesproken voorkeur van een merk is hier nog steeds van toepassing.
Intussen zijn er heel recent (eind september 2022) een aantal dingen bij gekomen waardoor deze keuze voor jou misschien anders zal zijn dan eerst.
Daarom deze update. Lees zeker eerst voorgaande blog omtrent dit onderwerp en daarna deze ter aanvulling, voor een duidelijk beeld van beide merken en het maken van de juiste keuze.De mogelijkheid tot mobiel aansturen is niet langer een voorrecht van Cricut nu Silhouette komt met de app Silhouette Go! Bovendien kan deze app SVG uploaden, dus ook dit is niet langer een reden om voor Cricut te kiezen.
Ook de aankondiging van de Silhouette automatic sheet feeder schept mogelijkheden voor wie (semi) professioneel aan de slag wil met print en cut.Ook Cricut deed inmiddels een aanpassing voor de print en knip-functie. Waar je vroeger enkel kon werken met het formaat letter (Amerikaans A4) kan je nu ook instellen op A4.
Waar deze nieuwigheid eerst nog wat stroef verliep kan je sinds de update naar versie 7.16 je toestel opnieuw kalibreren waardoor print en knip veel beter en juister is dan voorheen en dus even precies werkt dan bij Silhouette wat voorheen niet altijd het geval was.Je ziet, de mogelijkheden worden steeds uitgebreider…

Kies je voor Silhouette dan…

• Heb je de keuze uit deze toestellen:

• Heb je deze softwaremogelijkheden:

• En deze uitbreidingsmogelijkheid:Kies je voor Cricut dan…

• Heb je de keuze uit deze toestellen:

• Heb je deze softwaremogelijkheden:Mijn persoonlijke mening anno 2022

Ik werk nog steeds met beiden en gebruik beiden voor andere dingen waarin ik ze het sterkste vind.

De Cameo is naar mij ervaring fijner in het snijden van flex en vinyl. Zeker als het gaat om kleine lettertjes zijn ze veel strakker met de Cameo dan met de Maker. Cricut is naar mijn mening nog steeds beter in papier.

Veel mensen laten zich overhalen tot Cricut omwille van de graveer-, embossing- en foil-functies. Dit zijn immers functie die de Cameo niet heeft. (Voor. folie kan je wel met foliepennen (bv van We R Memory Keepers) in de Cameo werken.)

Helaas is er echter geen functie (in het programma zelf) om de graveringen op te vullen Deze functie zou ook voor schrijven en met de folie gebruikt zou kunnen worden.
De schrijfletters voor de foil zijn dan weer enkel beschikbaar voor acces abonnees of tegen betaling. De embossing geeft, tenzij je hierin echt bedreven bent, ook meestal niet het gewenste resultaat waardoor velen het al snel links laten liggen.Persoonlijk kan ik mij niet van het gevoel ontdoen dat Cricut steeds meer gericht is op “geld verdienen” aan de gebruiker. Uiteraard is “verdien” altijd een doel van een bedrijf, maar ze proberen naar mijn gevoel net iets te hard de mensen te overhalen om hun eigen (veel te dure) materialen te gebruiken en een abonnement op Acces te nemen terwijl alles (momenteel toch nog) perfect zonder kan.
Ook ben ik nog steeds niet hun aangekondigde stunt van 2021 vergeten waarbij Cricut niet-abonnees opeens zware beperkingen qua gebruik wilde opleggen… Gelukkig ging dit (na zwaar protest en petitie van de gebruikers) niet door. Toch ben ik ben ervan overtuigd dat ze gaandeweg andere manieren zullen hanteren om mensen tot acces te pushen. Zo is de laatste nieuwe functie is alleen beschikbaar voor acces abonnees en ook de Cricut Community, waarde je elkaar kan volgen en projecten delen werkt ook enkel naar behoren voor acces leden.
Ik vrees dat er op termijn zo nog dingen zullen bijkomen om de mensen Acces te doen nemen wat toch altijd een extra bijkomende kost zal zijn en werken met de Cricut op termijn enkel nog zal zijn voor wie er maandelijks voor wil betalen… Het is maar een gevoel natuurlijk, maar ik hou het alvast in mijn achterhoofd…

Ook bij Silhouette kan je natuurlijk betalend upgraden, maar dit is eenmalig en geen abonnement wat ik persoonlijk veel meer apprecieer. Je krijgt hier dan ook echt waar voor je geld, want het programma van Silhouette is nog steeds stukken veelzijdiger en stabieler.
Wie wil kan ook bij Silhouette een abonnement nemen op de store of met prepaid bestanden aankopen.Wie graag verder gaat in deze vergelijking, de programma’s zijn gratis te downloaden en te gebruiken zonder aankoop. Hierdoor kan je ze alvast eens gaan vergelijken of zelfs vooraf een basissworkshop volgen.
Maak ook alvast een (eerlijk) lijstje op voor jezelf met de volgende 3 vragen:


Wat verwacht je van een plotter?
Welke functies zijn de dingen waarvoor je de aanschaf overweegt? Stroken jou verwachtingen wel met die van een plotter? De laatste tijd merk ik namelijk dat er ook veel mensen hoge verwachtingen scheppen van een plotter in gebruik met hout. Weet dat veel van wat je online ziet niet met een plotter, maar met een lasercutter is gemaakt!Hoe goed ben je met de computer en met creatieve programma’s?
Wees eerlijk met jezelf… Vind je computers niks? Is een plotter dan wel wat voor jou?
Hoewel nu beide merken een mobiele app hebben zul je toch met de computer moeten werken als je alle functies wil kunnen gebruiken. Hou hier ook rekening mee als je geen computer hebt en enkel met mobiele toestellen werkt dat ook de aankoop van een computer op termijn misschien een investering zal zijn.Wat is je basisbudget en wat heb je nog nodig ter uitbreiding?
Tel vooraf uit wat de basisaankoop zal kosten en wat je nog zal moeten uitgeven voor extra tools, matten, messen,… om aan jou behoeften te voldoen.
Deze prijzen kunnen namelijk per merk behoorlijk uiteen liggen en je nodige budget behoorlijk de hoogte in jagen.Veel succes met kiezen!
Altijd welkom voor een workshop of raad!

Volgen kan via Facebookpagina of groep en natuurlijk via Instagram.
Ook een mail naar De Plotterjuf of een berichtje via Whatsapp mag!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('