☆ De Plotterjuf ☆ plotter-keuze-stress

September 2023, week 36…Vorige week sijpelden de eerste berichten van de komst van de nieuwe toestellen van Silhouette de lage landen binnen.
Nog voor het jaareinde komt de Cameo 5, de Curio 2 en de Portrait 4 onze kant op!

Nog maar 2 weken geleden is ook het nieuwe plottermerk Loklik gelanceerd. Een Chinese tegenhanger van alle Amerikaanse modellen die nu op de markt zijn. Zij komen naast plotters met erg aantrekkelijke prijzen ook met een mooi gamma aan persen en andere accesoires wat een rechtstreekse concurrentie op Cricut lijkt te worden…

De Juliet en Romeo zijn er natuurlijk ook nog. Deze plotters van het merk Siser, voorheen vooral bekend van de flexfolie die zij verdelen, hebben intussen ook al een deeltje van de plottermarkt in de lage landen weten te veroveren.Laten we dan even een lijstje maken van de momenteel beschikbare plotters. (doorklikken naar de websites kan door op de naam te klikken)

BrotherCricutLoklikSilhouetteSiser
Je zou voor minder keuzestress krijgen, toch?
Ook ik zou deze allemaal maar wat graag uitproberen en cursussen schrijven, workshops te geven voor alle plotters maar helaas, “da kan den bruine ni trekken” zoals ze hier in Antwerpen zo schoon kunnen zeggen… want aangezien ik winkel en merk-onafhankelijk werk moet dat allemaal uit “eigen zak” betaald worden.
Wat de werking van de meeste plotters betreft kan ik dus niet echt uit gebruikservaring spreken. Maar toch ben ik ervan overtuigd jullie enig advies in het maken van ” de plotterkeuze” kan geven.

Ook ik zou deze verschillende merken en modellen allemaal maar wat graag uitproberen en cursussen schrijven, workshops geven voor alle plotters maar helaas, “da kan den bruine ni trekken” zoals ze hier in Antwerpen zo schoon kunnen zeggen… want aangezien ik winkel en merk-onafhankelijk werk moet dat allemaal uit “eigen zak” betaald worden. Voordeel is wel, dat ik aan niemand verantwoording hoef af te leggen en dus rechtuit mijn eerlijke mening mag geven over elk merk. Geloof me… Dat is zeker niet het geval bij mensen die gebonden zijn aan bepaalde merken.

Wat de werking van sommige plotters betreft kan ik dus niet echt uit veelvuldige gebruikservaring spreken. Maar toch ben ik ervan overtuigd jullie enig advies in het maken van ” de plotterkeuze” kan geven.

In grote lijnen werken ook alle plotters dan ook precies hetzelfde. Het aantal verschillende tools dat het merk aanbied kan hier en daar wat extra’s aanbieden.

Ook is er toch wel (tussen de merken die ik gebruik) een redelijk verschil in fijnheid van werken. Daarmee wil ik bedoelen dat de ene dingen kan uitsnijden waar de andere faalt.

Nog een onderdeel waarin er vaak erg verschillen zijn is de software. Deze kan ook heel bepalend zijn in keuze. Voordeel is wel dat je zonder aankoop de software van elk merk gratis kan downloaden en bekijken. Zo kan je deze natuurlijk uitgebreid aan bekijken voor je een keuze maakt.

En dan nu alle + en – punten per merk op een rijtje…

Brother

Mijn buurvrouw heeft een Brother ScanNCut waardoor ik deze daar al eens kon testen. Brother is vooral heel populair door zijn ingebouwde scan functie en bediening op het toestel zelf. Je hebt dus niet meteen een computer nodig om dingen te maken.

Ik viel wel zowat achterover toen ik hoorde wat ze deze had betaald… 

Daarmee kom ik meteen tot de conclusie dat Brother zowat de duurste modellen heeft op de hobbymarkt. Voor een instappertje mag je al zo’n €250 neertellen. Voor de grotere modellen zit je al snel aan bedragen van tussen de €400 en €800. 

Brother heeft erg veel verschillende modellen, maar allen hebben de scan-functie en het courante snijbereik van 30cm. Informeer goed naar de verschillen tussen de modellen en prijsklasse’s mocht je een Brother kiezen.

Wat de software: Brother Canvas Worksce betreft komt deze bij mij wat “ouwbollig” over. De software doet wat hij moet doen, maar ook niet meer dan dat. Hij is ook best ingewikkeld.

Wie echt uitgebreid zelf wil gaan ontwerpen zal ander wegen moeten zoeken. Je kan immers wel SVG-bestanden uploaden dus wie bv kan werken met Adobe Illustrator kan zijn Brother naar een hoger niveau tillen.

Wie dit niet kan, geen nood… Je kan ook jpg.-bestanden invoeren en overtrekken om mee te starten.

+ punten

 • Gebruiksvriendelijk voor mensen die iets minder goed zijn met de computer door bediening op toestel zelf.
 • Heeft een mooi aanbod aan voorgemaakte ontwerpen die je vaal vrij kan gebruiken zonder extra kosten.Vaak ook met een filmpje of begeleidende pdf. erbij waarin het hele project uitgelegd wordt. Let wel op, er zijn ook betalende dingen in de bibliotheek.
 • Uitbreidingssets verkrijgbaar die je moet koppeen aan je account.
 • Ingebouwde scan-functie waarmee je makkelijk eigen projecten kan invoeren.

– punten

 • Prijs! Toestellen, mesjes en toebehoren zijn behoorlijk duur.
 • Werkt met cwprj. -bestand en niet met SVG.
 • Beetje houterige software die naar verluid niet makkelijk is.
 • Je kan je werk enkel opslaan als cwprj.
 • Bij doorverkoop dien je je hele account mee door te geven indien je uitbreidingssets aanschafte.
 • Beperkt in lengte snijden.

Cricut

Ik hou van Cricut als het gaat om werken met papier. Cricut heeft tools in zijn gamma, die andere merken niet hebben. Zo ben ik fan van hun scooring-tool, een soort wieltje waarmee je plooilijnen kan maken in papier en karton. Omdat het oog ook wat wil moet ik er ook bij zeggen dat ik de Cricut Maker in het roze heb, gewoon omdat deze ook mooi is. Ook alle bijhorende accessoires hebben allemaal een prachtige styling wat uiteraard menig mens zo in zen knutselkamer site hangen… 

Cricut heeft ook verschillende modellen, dit in verschillende maten. Van klein naar groot heten ze Cricut Joy – Cricut Explore  en Cricut Maker waarbij de Maker het topmodel is met de meeste functies en een snijbereik van 30cm. Naast snijden kan de Maker ook graveren en etsen mits je de juiste tools hiervoor hebt. De Joy is dan weer een schattige mini plotter , die erg leuk is om mee te nemen op vakantie.

Toch heb ik een haat/liefde verhouding met dit merk.

De software: Cricut Design Space werkt handig, eenvoudig, logisch, niet diepgaand, maar voldoende om de meeste dingen tot een goed einde te brengen. Tenminste… als hij werkt… Het moet gezegd dat dit niet de meest stabiele software op de markt is. Er wordt constant aan gewerkt en geüpdatet, wat op zich wel mooi is, maar hierdoor kan je echt niet op de software rekenen en wijzigen de dingen soms wel erg vaak. 

Je zal het maar voor hebben dat je een spoedopdracht hebt voor een klant en je software doet het niet… Dat is wat de Cricutgebruiker helaas erg vaak overkomt. Jammer, dat voor een merk dat al zo lang in de running is… Cricut bestaat immers al erg lang in de kaarten-en scrarpbookwereld, het is dan ook niet verbazend dat dit merk er alvast beter uit komt voor toepassingen met papier. Helaas hebben ze zeer lang zonder software gewerkt, maar met cartridges die je kon aanschaffen. Op deze cartridges stonden de ontwerpen per thema, lettertypes, en door deze koppelen aan je cricut machine kon je de voorgemaakte ontwerpen gaan uitvoeren. Het werkte een beetje zoals de store nu, maar dan offline. Door deze methode zo lang te gebruiken was er eigenlijk niet meteen behoefte aan (online) software, waardoor deze nu nog steeds een beetje achterloopt in de ontwikkleling (naar mijn gevoel) Ook het feit dat Cricut vooral mikt op voorgemaakte  ontwerpen aanbieden al, dan iet tegen betaling maakt dat ze zo weinig mogelijk mogelijkheden om zelf te ontwerpen willen aanbieden en de software hier dus niet voor is  ingericht. Wie dus echt met eigen ontwerpen wil werken en niet gebonden of beperkt wil zijn aan datgene Cricut je aanbied zoek het best een alternatieve manier  om dit te doen.  Zo werken best veel Crirut-gebruikers met het programma van Silhouette  om hun eigen bestanden te ontwerpen. Ook grafische programma’s zoals Adobe Illustrator en Inkscape  kunnen je meer moeilijkheden bieden met de Cricut.

Wanneer het over de snijprestaties gaat en ik testen deed met hetzelfde bestand gesneden in hetzelfde materiaal was Cricut op gebied van detail snijden altijd diegene die moest onderdoen voor de Cameo. Als al eerder vermeld is papier het enig materiaal waarin ik Cricut beter vind scoren dan zijn tegenhangers van andere merken.

Een ander, misschien nog wel groter issue waarmee ik worstel is de agressieve commerce die Cricut voert. Wanneer je het programma open doet is het eerste dat je steeds krijgt een uitnodiging tot een (veel te duur) abonnement om hun ontwerpen te kunnen gebruiken. Want ik geef toe €10/maand abonnementskosten, dat kan ik er echt niet aan geven… Mocht je dan nog een feilloos werkend programma krijgen, maar dat is zeker niet het geval.

Intussen worden gaandeweg steeds meer functie’s enkel voor betalende abonnees en vallen mensen die geen abonnement hebben uit de boot. Zo probeert Cricut zijn gebruikers onder druk te zetten meen abonnement te nemen…

Je kan je eigen werk niet opslaan op je computer, enkel in hun space (ze kunnen ook echt alles van je zien) en ook niet delen met anderen. Enkel als je een betalend lid bent en betalende ontwerpen gebruikt kan je delen.

Bovendien is het echt zo dat Cricut mensen betaald om op Facebook alle negatieve commentaren te doen verdwijnen en hun merk de hoogte in te prijzen. Wie op een Cricut groep iets durft te schrijven wat niet binnen hun “community” past wordt geblokkeerd. 

Ook het feit dat ze elke plotter van op afstand kunnen “onklaar” maken, zogenaamd om defecte toestellen te kunnen blokkeren  voor ze een nieuw opsturen (wat natuurlijk ook wel gebeurd) is iets wat me toch lichtelijk paniekerig maakt.

Laat ons zeggen dat ik men Cricut laat staan voor werken met papier, maar mocht hij morgen stuk gaan zou ik geen nieuwe Cricut toestel meer aanschaffen.

+ punten

 • Gebruiksvriendelijke software die snel aan te leren is.
 • Uitgebreide tool-collectie voor het topmodel “de Maker” waardoor er iets meer functies voorhanden zijn.
 • Werkt ook met app op telefoon en tablet.
 • Goede service naverkoop en hulp door Nederlandstalige mensen. Defecte toestellen worden vlot omgeruild.
 • Bieden naast plotters ook persen aan in hun gamma.
 • Maakt niet te veel lawaai tijdens het snijden.
 • Kan ook worden aangestuurd door mobiel.
 • Messensysteem waarbij de mesjes vervangbaar zijn zonder steeds een nieuwe “housing” te moeten aanschaffen.
 • Mooi design, het oog wil ook wat!

– punten

 • Duur De toestellen zijn eerder gemiddeld van prijs, maar reken daar nog eens de maandelijkse kost van abonnement bij die toch wel bijna alle Cricutgebruiker heeft (alleen al omdat je eerst een maand gratis mag proeven…) dan wordt het toch al een kostelijke zaak… Als je dan ook nog alle tools wil aanschaffen moet je diep in de buidel tasten.
 • Geen uitbreidbare software die bovendien vaak hapert of helemaal niet werkt.
 • Je kan geen bestanden bewaren buiten Design Space.
 • Cricut is zowat het enige merk waarvan ik regelmatig lees over defecte toestellen. Ze mogen dan wel een goede Nederlandstalige dienst naverkoop hebben en goede vervangservice, je hebt toch liever niet dat je toestel stuk gaat. Het is zelfs zo dat Cricut zelf van op afstand je toestel onklaar kan maken, iets waarbij ik me toch grote vragen stel…

Nee, voor mij geen vervanger mocht men Maker morgen stuk gaan… dan is het zonder pardon:daaaaag Cricut!

Loklik

Hoewel voor mij tot nu alvast het meest onbekende plottermerk maar absoluut het meest budgetvriendelijkste merk op de markt. Dat het Chinese merk Loklik rechtstreeks de concurrentie aangaat met het Amerikaanse Cricut is alleen aan het design van de toestellen al duidelijk. 

Ook het bijhorende programma Loklik Ideastudio toont in grote lijnen  overeenkomsten met  Cricut Design Space.   Het programma lijkt me dan ook makkelijk aan te leren, zeker bij enige eerdere plotterervaring kan de overstap niet meteen problemen geven lijkt me. De basisfuncties en iconen gebruikt in alle andere programma’s komen dan ook hier weer terug. Gemaakte bestanden kan je opslaan als SVG in je eigen bibliotheek en er is ook een heuse bibliotheek met kant en klare bestanden die je (meestal) gratis kan gebruiken.  Er zit zelfs een heuse AI-functie in de laatste upgrade waarmee het programma ontwerpen op commando voor je maakt.

Wie graag het programma wil testen, ook dit kan je gratis downloaden. Naast een desktopversie is er ook een mobile app beschikbaar.

Wat Loklik op korte termijn ook een grote speler op de Europese plottermarkt gaat maken is  absoluut ook het feit dat Loklik naast budgetvriendelijke plotters ook een mooi ogend betaalbaar gamma aan randapparatuur zoals persen aanbiedt gaande van vlakpers tot mokkenpersen een gamma waar ik tot nu enkel nog mar lovende commentaren over heb gelezen, dus zekerde moeite waard voor wie de aanschaf van een pers overweegt zonder al te grote budgetten te besteden. 

Qua snijprestaties van Loklik kan ik jullie dus helaas weinig vertellen, maar  voor wie graag met het plotten wil beginnen als hobby en dit met beperkt budget kan ik met dit merk alvast in de juiste richting wijzen. Voor nog geen €250 ben je compleet gesteld en kan je starten, iets wat je bij andere merken alvast kan vergeten.

Het messensysteem werkt ook vrij gelijkaardig aan het Cricut systeem wat op zich een bestaand en degelijk systeem is waardoor ik me over de snijprestaties weinig zorgen maak. 

Mochten ze in de toekomst met enkele extra tools op de markt komen zoals ook Cricut dit heeft zal dit alvast de keuze iets makkelijker maken.

+ punten

 • Gebruiksvriendelijke software gelijkend aan andere plottersoftware die snel aan te leren is.
 • Zeer budgetvriendelijk gamma en toch mooi ogend
 • Vervangmesjes en andere toebehoren zijn ook zeer budgetvriendelijk  
 • Werkt ook met app op telefoon en tablet.
 • Bieden naast plotters ook budgetvriendelijkepersen aan in hun gamma..
 • Kan ook worden aangestuurd door mobiel.
 • Messensysteem waarbij de mesjes vervangbaar zijn zonder steeds een nieuwe “housing” te moeten aanschaffen.
 • Mooi design en kleuren.

– punten

 • Nog erg nieuw op de markt waardoor er nog veel in de kinderschoenen staat wat toch wel steeds een zeker risico inhoud. Je kan hierdoor ook nog Mara weinig recensies vinden.
 • Nog maar weinig verschillende tools en functies beschikbaar, enkel pen  en mes zijn op dit moment beschikbaar.

Silhouette

Silhouette is het  plottermerk dat al het langste van allemaal op de Europese markt verkrijgbaar is.  Het was dan ook al in 2016 dat ik mijn eerste Silhouette Cameo aanschafte en kennis maakte met de plotter.  Hoewel je vaak straffe verhalen leest op allerlei  pagina’s kan ik met de hand op het hart. Zeggen dat ik nooit problemen heb gehad met mijn eerste cameo (3) en dat deze tot nu altijd in de running is geweest.  

Vanaf het begin ondervond ik dat de software behoorlijk veel te bieden heeft  maar ook en grondige kennis en kunde vraagt voor vlotte werking.   Dat is dan ook de reden dat je vaak negatieve dingen leest over dit merk, in 95% van de gevallen ligt dit niet aan het toestel of de  software maar aan de persoon die alles aanstuurt. Reken best  bij de aanschaf  van een Silhouette toestel op een langere  leerperiode om alles onder de knie te krijgen. Zeker als je alles op eigen houtje wil leren neemt dit behoorlijk wat tijd in beslag. Net door de vele mogelijkheden die deze software te bieden heeft valt er meer te leren.  Hou hier dus rekening mee bij aankoop om frustra ties  achteraf vermijden. Wil je de software vooraf eerst even bekijken, deze kan je gratis downloaden en gebruiken zonder aankoop van een toestel.

Bekijk of je eventueel vooraf een workshop kan volgen om vlotter te kunnen starten. Wie de software goed beheerst zal echt veel vlotter kunnen werken.

Naast de meest gesofisticeerde en uitbreidbare software zijn ook de snij-prestaties van Silhouette prijs/kwaliteit dik in orde! Bovendien is met het gamma aan plotters en neventoestellen en serieuze uitbreiding van hobbyist naar professional mogelijk voor zij die hierin de weg vinden.

+ punten

 • Stabiele, uitbreidbare software, zonder abonnement maar met codeaankoop.
 • Zeer budgetvriendelijk gamma met kwalitatieve toestellen
 • Uitbreidingen zoals statisch bed (cameo 5)  en sheetfeeder (cameo4) geven weer extra moglijkheden. 
 • Werkt ook met app op telefoon en tablet.
 • Diverse modellen (Curio – Portrait- Cameo) en formaten  in plotters (cameo + en pro geven meer mogelijkheden in functies en  prestaties waardoor men veel makkelijker kan uitbreiden.
 • Kan ook worden aangestuurd door mobiel.
 • Mooi design en kleuren
 • Kan makkelijk tot 5 meter lengte snijden op rol. Wat de meeste andere plotters vaak niet kunnen zonder aangepaste materialen
 • Veruit de meest professionele software voor ontwerp van snij-bestanden, die mits upgrade ook kan worden gebruikt in combinatie met andere merken van snijplotters. Ook combinatie met professionele ontwerpsoftware zoals Adobe Illustrator mogelijk.

– punten

 • Mesjes dienen steeds volledig worden vervangen.
 • Iets moeilijkere aan te leren  software
 • Geen of weinig Nederlandstalige ondersteuning
 • Werkt in de basisversie niet met SVG waardoor de invoer van kant en klare bestanden vaak iets moeilijker is zonder upgrade.

Siser

Vrij nieuw op de markt zijn de snij-plotters van Siser. Siser is eigelijk een merk dat voorheen vooral bekent was voor zijn folies. De flexen en flock van dit merk zijn veruit de betere materialen voor textielbedrukkingen. Toen Siser in 2023 met een eigen lijn plotters op de markt kwam  die naar eigen zeggen heel erg stil en verfijnt zou zijn  was iedereen dan ook erg benieuwd of dit ook effectief zo zou zijn. En inderdaad, qua geluid is de Siser veruit de meest stille plotter op de markt en ook qua snij-prestaties kan er geen andere tegenop. De bediening en werking is veel professioneler dan alle ander merken. Doordat je meer handmatig moet instellen heb je betere  controle over de handelingen en de kwaliteit van de snedes is super verfijnt waardoor het mogelijk is er kleine en gedetailleerde ontwerpen uit te snijden die je met een ander toestel niet zou kunnen waar maken. De software is niet erg diepgaand, vermoedelijk omdat deze nog in de kinderschoenen staat, maar intussen kan je ook al upgraden naar een professionele versie mits jaarlijkse abonnementskost. Siser werkt ook met de gangbare SVG-bestanden waardoor je makkelijk buiten het programma om je ontwerpen kan maken.

Je kan Leonardo DesignStudio gratis downloaden een uitproberen voor  aankoop.

+ punten

 • Gebruiksvriendelijke software gelijkend aan andere plottersoftware die snel aan te leren is.
 • Systeem van losse mesjes die makkelijk te vervangen zijn.
 • Toebehoren zoals mesjes zijn hierdoor ook redelijk goedkoop.  
 • Werkt met SVG-bestanden
 • Heeft ook een plottermodel tot 60cm breed (Romeo) wat professioneel gezien meer mogelijkheden geeft..
 • Messensysteem waarbij de mesjes vervangbaar zijn zonder steeds een nieuwe “housing” te moeten aanschaffen.
 • Mooi design.
 • Led-verlichting 
 • Wifi-connectie ipv bluetooth

– punten

 • Nogal houterige software.
 • Beperkt in tools en functies.  Heeft geen of weinig andere functies dan snijden waardoor er minder mogelijkheden zijn voor de hobbyist. Ik denk dan aan functies als tekenen en graveren die meer hobby-gerichte merken vak wel hebben.
 • Prijs, Siser is zeker niet de goedkoopste in aankoop.

Besluit

Laat ons besluiten dat er geen slechte merken zijn en dat ze allemaal dan ook in grote lijnen dezelfde dingen kunnen…

De grote verschillen die een keuze kunnen bepalen zijn dan ook eerder de software en de plannen in de toekomst. Ga ja starten met plotten als hobby, of heb je al een (bij) beroep in gedachten? 

Bedenk dat in beide gevallen de investering vaak niet enkel de  aankoop van de plotter zelf is, maar ook van eventuele softwareuitbreidingen, abonnementen en misschien zelfs een nieuwe computer. Eender welk merk je kiest het vlot draaien van ontwerpprogramma, wat ze allemaal zijn, vraagt vaak specifieke vereisten van een computer. Wat de minimum vereisten zijn voor het vlot draaien van een programma kan je meestal wel vinden op de site waar je het programma kan downloaden. Neem dez er even bij mocht je op een gegeven moment beslissen een nieuwe computer aan te schaffen zodat je ook hierin geen miskoop doet.

Beter goed informeren vooraf, dat bespaard je vaak geld en frustraties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('