☆ De Plotterjuf ☆ Puntbewerking

Over het onderwerp puntbewerking schreef ik ooit een artikeltje dat verscheen in Plot at Home. Dit was in editie 12 en ook hierin had ik het al over vectoren. Uit uitgebreidere versie over vectoren kan je ook nalezen in mijn vorige post.

Het artikel dat ik schreef voor Plot at Home.


Over puntbewerking valt tegelijkertijd veel en weinig te zeggen… Feit is dat je het enkel kan leren door het veel te doen en vooral te begrijpen waarover het nu juist gaat, namelijk vectoren.

Je gaat de punten van een vector bewerken door ze te verminderen, vermeerderen, openen, sluiten, samenvoegen, breken,…
Hierdoor kan je de vorm van een vectortekening aanpassen.Laat ons beginnen met een getraceerde afbeelding…

Een getraceerde afbeelding van een bloem.
Links net getraceerd, rechts na vereenvoudigen via puntbewerking
.Wanneer we een getraceerde afbeelding willen gaan bewerken via puntbewerking is het vaak een goede zet deze te vereenvoudigen. Na de tracering ontstaan er namelijk zoveel punten dat je bijna onmogelijk het juiste punt te pakken kan krijgen. Door te vereenvoudigen worden dit er al heel wat minder.
Het paneel puntbewerking waarin de knop vereenvoudigen staat gaat automatisch open wanneer je dubbel klikt op je object en dus puntbewerking activeert.Hierna kan je punten en lijnen gaan bewerken. Punten kan je verwijderen. Op een punt kan je het pad breken, maat je kan er ook een hoek van maken of net een soepele lijn

De bewerkingen die je kan doen met puntbewerking.Ook met de lijnen kan je bewerkingen gaan doen zoals recht of krom maken.
Wanneer je een punt selecteert aansluitend op een gebogen lijn komt er ook een hendeltje tevoorschijn waarmee je de kromming van de aansluitende lijn kan wijzigen.

Het hendeltje om de lijnkromming aan te passen.Door al deze bewerkingen te gaan combineren kan je dus je afbeelding strakker maken en volledig aanpassen naar wens.

En dan nu… oefenen maar… want dat is nou net waardoor je het meeste kan leren...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('