☆ De Plotterjuf ☆ Silhouette vs. Cricut

Het was eind 2016 geloof ik… al een hele poos geleden dus, dat ik men Cameo 3 aanschafte. Het toestel was nog niet zo lang op de markt, maar na wat gestuntel met het programma (ik kocht meteen de Design-editie) werden we beste vriendjes…
Sindsdien draait die Cameo hier vele uurtjes, schreef en geef ik workshops, bepaald hij toch wel een groot deel in men leven…

Mijn Cameo 3, al jaren veelvuldig gebruikt zonder ooit problemen te hebben gehad…


Toen in het najaar van 2019 de Cameo 4 uitkwam, besloot ik te wachten op de 4 PRO. Die zou niet veel later uitkomen, maar leek me met zen breedte van 51cm het wachten waard.

Bovendien schrok ik me rot van het lawaai die de 4 maakte (in de aankondiging werd immers vermeld dat hij stiller zou zijn, meer opbergruimte zou hebben,…) en het (voor mij) tegenvallende design met minder opbergruimte en veel lichtere (lees fragiele) materialen.
Toen de release van de PRO steeds maar werd uitgesteld bleef ik lekker met men 3’tje werken. Ik werd er ook steeds blijer van dat ik hem nog heb, want je leest zo vaak dat de 4 niet goed snijd op de basis-instellingen…
Blijkbaar zou het wel helpen je (nieuw) mesje handmatig op 0 te zetten (resetten) voor gebruik.

Anno najaar 2021 zijn de messen ook aan een 2de versie toe. Deze zijn fel verbeterd wat ene pak snijproblemen de wereld uit helpt. Ook blijkt dat in 90% van de gevallen onjuist gebruik en gebrek aan kennis aan de basis van snijproblemen ligt!

De PRO die eigenlijk in het voorjaar van 2020 zou uitkomen, werd nog maar een uitgesteld dit keer door de Covid-19 epidemie. Dus ja,… ik werk nog steeds met men 3’tje…

En opeens was daar de opkomst van de Cricut… Ik dacht eerst aan de kleine Joy… Toen zag ik een Maker… Wat zag hij er mooi uit…
Na lang wikken en wegen, twijfelen,… besloot ik toch een Cricut aan te schaffen. Ik zag namelijk velen overgaan van Cameo naar Cricut, dus wilde ik weten waarom… gewoon uit nieuwsgierigheid eigenlijk en om te vergelijken en nadien misschien workshops te kunnen geven voor beide… De reden dat ik twijfelde was vooral omdat ik overal las dat de software “waardeloos” is. Ik hoorde ook dat je wel SVG kon uploaden, dus buiten de Cricut software kan ontwerpen, dus waagde ik het er toch op.

Mijn roze Cricut Maker met de toolbox voor machinegereedschappen, de vele bergruimte aan het toestel zelf waarin degereedschappenset past.Mooi is hij in alle geval, mijn Cricut Maker in roze uitvoering… Over het Design hebben ze goed nagedacht bij Cricut. Ook alle tools en accessoires zijn oogverblindend. Het prijskaartje is natuurlijk ook wel iets hoger dan de Silhouette…

Intussen kwam ook eindelijk in het najaar van 2020 de Cameo Pro op de markt. Hij werd breder dan eerst gezegd (61cm breed) wat hem toch weer een pak meer pro maakt… Verder is hij vergelijkbaar met de gewone Cameo 4. Hij is daardoor wel nog een pak duurder dan werd vooropgesteld en blijft moeilijk te krijgen door het Covid-verhaal, maar dat is voor de Cricut niet anders…
Ik bestelde hem voor gebruik naast men andere toestellen voor het grotere werk…En dan nu echt vergelijken…
We vergelijken hier de 2 meeste recente, vergelijkbare toestellen op dit moment namelijk de Silhouette Cameo 4 en de Cricut Maker. Beiden zijn de toppers uit hun merk* en dus vergelijkbaar. (*Plus en PRO- versie van Cameo niet meegerekend)WAT ZIT ER IN DE DOOS?
De Cameo 4 komt met zijn standaard mes (AutoBlade) en standaard mat. Een handleiding zit er niet echt bij al kan je die wel online vinden. Er zit ook een zakje bij met allerlei verloopstukjes voor in de toolhouders en een “sleuteltje” om het kapje van je mesje los te draaien. Waarvoor deze allemaal dienen staat op de flap van de doos. Je krijgt via registratie van het toestel bovendien voor €25 om aan te kopen in de store. Dit moet je binnen de maand opkopen, de aangekochte designs kan je blijven gebruiken, ze komen in je cloud te staan.

De Cricut Maker brengt 2 matten met zich mee. De Fabric (stoffen) en Light Hold (papier) versie. Naast de matten zitten er het standaard mes: Fine Point Blade (zilver van kleur), een rolmes (stof), een pen (om je toestel mee te laten schrijven) en een klein startpakkertje bij. Ook een maand gratis Cricut Access zit inbegrepen. Helaas kan je achteraf de designs die je daaruit maakte niet meer gebruiken als je het abonnement niet verlengt.

Bij beide dien je achteraf dus nog te investeren in allerlei neventributen wil je andere dingen uitproberen. Bij beide kan je ook een abo nemen om designs te gebruiken en designs of onderdelen van designs bij Cricut los aankopen.


DESIGN EN DEGELIJKHEID

In deze categorie wint voor mij de Maker. Behalve dat de Cricut er veel mooier uit ziet, is hij ook veel degelijker gemaakt. Het toestel van Cricut weegt 10,88 kg, de Cameo 4 weegt maar 4,7 kg.
Je zou het gewicht nadelig kunnen vinden als je het toestel vaak moet verplaatsen, maar de degelijkheid hangt hier echt wel vanaf.
Zoals ik hierboven al vernoemde vind ik de Cameo 4 best fragiel. De ingebouwde rolfeeder en het mesje om rollen door te snijden achteraan bv. zijn niet echt topmateriaal voorzien op veelvuldig gebruik lijkt me. Ik vraag me af of een Cameo 4 zou overleven wat men 3 al allemaal ooit gedaan heeft qua vervoer ed.
Dit is bij de Maker echt wel beter. De messen en housings zijn van metaal, ook het toestel heeft veel meer metalen onderdelen en is allemaal veel duurzamer dan bij de Cameo. Het prijskaartje van zowel toestel als tools liggen vaak ook wel een pak hoger, maar je doet er wel langer mee. Bovendien zijn de mesjes op zich te vervangen, de dure housing hoef je maar 1 keer aan te schaffen, het mesje erin kan je indien nodig vervangen.
Bij de Cameo moet telkens het hele mesje met houder vervangen worden.
Ook de matten van Cricut zien er mooier uit qua design, zijn duurzamer en vaak goedkoper dan de Cameo matten. Je kan de matten trouwens in beide toestellen gebruiken dus het maakt eigenlijk niet zo uit welke je verkiest.

DE TOOLS, MATERIALEN EN FUCTIES
In deze categorie leunen beide toestellen erg bij elkaar aan. Tegelijk vullen ze elkaar ook aan, waar de ene een functie mist vult de ander deze aan.
Daarom werk ik ook met beide toestellen door elkaar.
Waar de Cricut Maker beperkt zit in formaat komt De Cameo hierin tegemoet. De grote mat (30,5 bij 61cm) is bij Maker de maximum of je moet in delen snijden en monteren.Begin juni 2021 lanceerde Cricut tal van nieuwigheden waaronder de Cricut Maker 3. Naar verluid zou deze sneller zijn dan zijn voorganger en zonder mat kunnen snijden. Kleine kanttekening hierbij… dit kan enkel met de smart-materials van Cricut zelf!

Begin juni 2021 lanceerde Cricut tal van nieuwigheden waaronder de Cricut Maker 3. Naar verluid zou deze sneller zijn dan zijn voorganger en zonder mat kunnen snijden. Kleine kanttekening hierbij… dit kan enkel met de smart-materials van Cricut.Bij de Cameo kan je flex en vooral vinyl zonder mat snijden tot een lengte van wel enkele meters. Met de komst van de PRO kan je dan ook nog eens het dubbele in de breedte aan wat wel een mooi professioneel bereik geeft natuurlijk. Cricut heeft 3 verschillende gradaties in matten in grote en kleine versie.
De Cameo heeft deze ook maar, de grote Cameo mat bestaat enkel in de standaard editie, maar zoals al gezegd kan je de matten door elkaar gebruiken.
Wel bestaan er nog een aantal andere matten voor de Cameo met diverse doelen. Zo is er de pix scan mat (en functie), de stempelmat wat 2 extra functies oplevert.


Gaan we dan naar de kleinere werkjes staat de Maker weer voorop. Doorgaans zijn de kleinere werkjes net iets netter bij de Cricut. Vooral in de categorie papier is de Cricut veel sterker. Er zijn ook vele tools om met papier te werken. Zo heb je scoring wheels voor nette plooilijnen en de embossing tool. Sinds kort is er ook de foil tool om foliekleuren aan te brengen op al je werkjes. Je kan bv. prachtige doosjes maken hiermee. De Foil tool is een aparte tool, de andere genoemde tools zijn verwisselbare tips die je op de Quickswap housing plaatst.

Met de Cameo kan je natuurlijk ook doosjes maken, al krijg je dan standaard plooilijnen dmv. een scheurlijn wat lang niet zo netjes en professioneel oogt.
Voor graveren moet je bij Silhouette naar de Curio overstappen en voor folie kan je er een setje Foil Quill van We Are Memorykeepers bij nemen.

Het toolssysteem van Cricut. Het standaard mesje staat hier niet bij.De print en cut functie is op beide aanwezig en werkt ook vrij gelijkaardig. Beide toestellen kunnen ook werken met pennen om te schrijven.

Verder gebruikt je het standaard mesje (Fine Point Blade bij Cricut en AutoBlade bij Cameo) meestal het vaakst. Dit bestaat bij Cricut in verschillende kleurversies zodat je per materiaal een mesje hebt als je dat wil. Standaard is het mes zilveren housing bijgeleverd, maar deze bestaat ook in goud en roze. Zo hoef je geen markering aan te brengen en gebruik je bv roze voor papier, grijs voor flex en goud voor glitters. Er is ook nog een zwart Deep Point Blade voor iets dikkere materialen.

Het Deep Point Blade van Cricut


Bij de mesjes van Cameo breng ik zelf merktekens aan om het mes voor papier te onderscheiden van de andere(n).
Dit systeem is in beide gevallen trouwens een aanrader om de levensduur van je messen te optimaliseren.

Dan is er de snij-/drukkracht… De Cameo 4 heeft 5kg drukkracht, de Maker 4 kg. Beide toestellen kunnen hierdoor mede dankzij extra messen dikkere materialen zoals foam, (nep)leder, balsahout,… aan dan bv. de Cameo 3. De Cameo heeft hiervoor de Craftblades in 2 verschillende dieptes. De Maker heeft de Knifeblade voor hetzelfde doel.
Ook hebben beide toestellen een rolmes voor stoffen. Bij Cricut wordt dit mee in de doos geleverd, bij de Cameo moet je dit mes apart aankopen.
Ook de sketchfuntie is op beide toestellen aanwezig. Daarmee laat je het toestel schrijven/tekenen ipv. snijden.

Zowel Cricut als Silhouette werkt met vooringestelde materialen. Al zijn ze vaak iets anders benoemd, ze zijn meestal hetzelfde. Zo heet flex bij Cricut iron-on.
Beiden bieden ook eigen media aan. Zo kan je iron-on en vinyl van Cricut zelf aanschaffen, maar ook t-shirts en infusebele ink wat eigenlijk een soort van sublimatie is.
Silhouette heeft bv. ook eigen printebare stickermaterialen om te gebruiken met print en cut om maar iets uit het gamma te noemen.
Doorgaans geldt bij beide… staat hun merkje erop kost het een aardige duit meer dan onafhankelijke materialen.
Ook zelf materialen aanmaken kan bij beide.

De tools voor de Cameo 4. Ook oudere tools van voorgaande toestellen kan je mits adapters gebruiken. Enkel het automatische mes van de Cameo 3 natuurlijk niet.DE SOFTWARE
Hier laat Cricut met zijn programma Design Space toch heel wat punten liggen… De software is heel erg basic. Ben je niet erg handig met computers en programma’s lijkt me dit prima. Het programma is erg geautomatiseerd en verteld je stap voor stap wat je moet doen voor welk materiaal. Nadeel hiervan is dat je toch minder eigen inbreng krijgt. Wil je zelf aan de slag met ontwerpen laat het Cricut programma toch wel wat te wensen over. Zo is het traceren wel aanwezig, maar gaat toch wat stroever dan bij Silhouette. Gelukkig kan je wel gewoon SVG-bestanden invoeren waardoor je makkelijk buiten Cricut Design Space gemaakte ontwerpen kan gebruiken. Deze ontwerpen mogen wel niet te ingewikkeld en zwaar zijn want dat kan dit programma (nog) niet aan.
Heb je niet de kennis buiten Design Space te gaan ontwerpen, dan ben je eerder aangewezen op Cricut Access wat een serieuze maandelijkse kost betekend.
Wat Cricut voor velen een meerwaarde geeft is het feit dat er ook een app van Design Space bestaat. Je kan de plotter dus met je telefoon of tablet besturen via bluetooth. Voor wie denkt dan geen computer nodig te hebben… bepaalde functies (Knife Blade, Foil Tool) werken enkel via de computer en niet via de app.Tijdens het snijden moet je bij Cricut echt wachten tot alles klaar, terwijl je bij Silhouette intussen aan je volgende project kan beginnen.
Dat is al 1 van de redenen dat ik Silhouette Studio, het programma van de Cameo veel professioneler vind dan Cricut Design Space. Ook lijkt het programma Silhouette Studio in grote lijnen op grafische programma’s als Adobe Illustrator, Inkskape of Affinity Designer en zelfs de basis-editie heeft veel meer functies dan Design Space, al is het feit dat in deze versie geen SVG-bestanden kan gebruiken een serieus minpunt.
Silhouette geeft je wel de mogelijkheid een upgrade te maken van het programma. Deze aankoop doe je 1-malig dmv. een upgrade code aan te kopen. Je hebt 3 verschillende upgrades (in volgorde van kunnen…) Design, Design+ en Business die je kan gebruiken op 3 verschillende computers. Per upgrade komen er verschillende functies bij. Business is het totaalpakket. De grote verschillen tussen de versies kan je nalezen in een voorgaande blog-post maar SVG-bestanden gebruiken en aanmaken kan in elke upgrade-versie. Zo kan je dus ook bestanden voor de Maker aanmaken in Silhouette Studio wat het natuurlijk nog leuker maakt.
Je kan ook nog kiezen om een plug-in aan te schaffen waarmee je de Silhouette toestellen kan aansturen vanuit Adobe Illustrator (en/of Color Draw.) wat professioneel gezien toch wel een grote plus is.


Beide programma’s Cricut Design Space en Silhouette Studio (basis) kan je gratis zonder aankoop van een toestel downloaden, installeren en gebruiken dus je kan voor aankoop al eens bekijken wat jou het beste ligt of een eventueel vooraf een workshop volgen.Feit is dat een grote sprong vooruit is gemaakt voor de Cricut software met de komst van de offset-functie in maart 2021, nieuwe versie 6.60. Helaas werkt het programma nog steeds niet zoals het zou moeten. De ene keer werkt offset, dan weer niet. Even later kwam ok nog de nieuwe functie kerning erbij. Helaas zijn er Sind de komst van nieuwe functie ook weer meer haperingen in het programma wat al eens frustrerend kan zijn.Wat zeker wel gezegd moet worden is dat Cricut een prima service biedt bij problemen! Via membercare zal je altijd netjes geholpen worden en zelfs in het Nederlands! Dus bij het minste probleem qua software of (slecht) werkend toestel, contacteer Cricut-membercare! Als er echt iets mis is met je toestel zorgen zij ook dat dit vervangen wordt!
Dit is dan weer een service die Silhouette Amerika mist. Je wordt er wel geholpen, maar vaak duurt het erg lang en is alles in het Engels.Laat het ons erop houden dat Cricut nog een erg groot inhaalmanoeuvre te maken heeft tov. Silhouette op gebied van software en Silhouette moet dan weer bijbenen op gebied van service…

Voor wie graag Studio-bestanden wil omzetten naar SVG zonder upgrade. Via volgende website kan je gratis tot 10 bestanden per dag omzetten.
http://ideas-r-us-software.uk/FileConverters/SilhouetteStudioConverter.aspx

Cricut Design Space vs. Silhouette Studio (Business editie)Om alle misverstanden uit de wereld te helpen… ik werk totaal merkonafhankelijk. Alles wat ik jullie vertel is uit eigen standpunt, ervaring en ondervinding. Niemand bied me eender wat aan om dit alles te vertellen. Ik heb er dus geen enkel voordeel bij jullie eender wat aan te smeren… ik geef enkel mijn mening en een richtlijn.

DUS

Kies voor Cricut als…
Je iets minder sterk bent met de computer. Je op zoek bent naar een creatieve hobby, snel aan de slag wil met een iets eenvoudiger programma en heb je een iets ruimer startbudget dan is de Maker vast wat voor jou. Zeker als je graag gaat werken met papier voor bv. het maken van kaarten, papieren bloemen, enz… waarbij grote projecten niet van doen zijn dan is dit volgens mij de beste keuze.

Kies voor Silhouette als…
Je goed overweg kan met de computer en wel van een uitdaging houdt. Als je (op latere termijn) professioneel aan de slag wil, uitbreiden, groeien,… en heb je het geduld en kunde veel te proberen en te leren? Wil je grotere projecten aankunnen zoals muurstickers, voertuigen beletteren? Ga dan voor de Cameo.Anno 2022

Ik werk nog steeds met beiden en gebruik beiden voor andere dingen waarin ik ze het sterkste vind.

De Cameo is naar mij ervaring veel fijner in het snijden van flex en vinyl. Zeker als het gaat om kleine lettertjes zijn ze veel strakker met de Cameo dan met de Maker. Cricut is naar mijn mening nog steeds veel beter in papier.

Veel mensen laten zich overhalen tot Cricut omwille van de graveer-, embossing- en foil-functies. Dit zijn immers functie die de Cameo niet heeft. (Voor. folie kan je wel met foliepennen (bv van We R Memory Keepers) in de Cameo werken.)

Helaas is er echter geen functie (in het programma zelf) om de graveringen op te vullen Deze functie zou ook voor schrijven en met de folie gebruikt zou kunnen worden.
De schrijfletters voor de foil zijn dan weer enkel beschikbaar voor acces abonnees of tegen betaling. De embossing geeft, tenzij je hierin echt bedreven bent, ook meestal niet het gewenste resultaat waardoor velen het al snel links laten liggen.

Velen volgen vast mijn mening als ik zeg dat Cricut meer gericht is op “geld verdienen” aan de gebruiker. Ze proberen naar mijn gevoel te hard de mensen te overhalen om hun eigen (veel te dure) materialen te gebruiken en een abonnement op Acces te nemen terwijl alles (momenteel toch nog) perfect zonder kan.
Ik ben nog steeds niet hun aangekondigde stunt van 2021 vergeten waarbij Cricut niet-abonnees opeens zware beperkingen qua gebruik wilde opleggen… Gelukkig ging dit (na zwaar protest en petitie van de gebruikers) niet door. Toch ben ik ben ervan overtuigd dat ze gaandeweg andere manieren zullen hanteren om mensen tot acces te pushen. Zo is de laatste nieuwe functie is alleen beschikbaar voor acces abonnees en ik vrees dat er op termijn zo nog zullen bijkomen om de mensen aan een abonnement te dwingen…

Ook bij Silhouette kan je natuurlijk betalend upgraden, maar dit is eenmalig en geen abonnement wat ik persoonlijk veel meer apprecieer. Je krijgt hier dan ook echt waar voor je geld, want het programma van Silhouette is nog steeds stukken veelzijdiger en stabieler.Kan je niet kiezen net als ik? Dan is combineren natuurlijk ook nog een optie…
Onthou ook, “oefening baart kunst”! 95% van de problemen die je leest over de plotters heeft bij nader inzien te maken met het tekort aan kennis over het bijhorende programma! Laat je hierdoor dus zeker niet misleiden.
Beide merken verkopen echt prima toestellen!

Graag alles live verteld? Kom dan zeker een langs bij Tinke Ontwerpstudio (live of online) voor de oriëntatieworkshop.

34 Replies to “☆ De Plotterjuf ☆ Silhouette vs. Cricut”

 1. Zoals gewoonlijk alles tot in de puntjes uitgelegd!
  Ik ben je zo dankbaar dat ik in de workshops bij jou zo veel geleerd heb!

 2. Mijn interesse ligt erg bij Flex folie snijden. Je zegt: “Bij de Cameo kan je flex en vooral vinyl zonder mat snijden tot een lengte van wel enkele meters.” Wil dat zeggen dat de Cricut helemaal niet goed werkt of dat je er matten aan kwijt bent of..? Alvast bedankt voor je info!

  1. Je bent bij Cricut beperkt tot het formaat van de matten. Met de Cameo kan je vele grotere projecten snijden omdat je materialen met een drager (dat zijn flex en vinyl) ook zonder mat kan snijden.
   Hierbij is de maximum breedte de breedte van je toestel en de lengte kan je zelf instellen tot wel 10 meter.

 3. Dag Tinke,
  Dank u voor de mooie uitleg.
  Maar ik heb nog een vraagje,
  Ik wil heel fijn te werk gaan,
  Welk apparaat snijd het best de kleine details in vinyl?
  Groeten,
  Joris

  1. Hallo Joris,

   Cricut staat over het algemeen erom bekend iets fijnere details aan te kunnen dan de Cameo, maar het is geen immens verschil.
   Wanneer je trager gaat snijden dan in de basis-instellingen wordt aangegeven lukt het met een cameo meestal ook.
   Bij Cricut kies je voor kleine details in vinyl dan weer beter voor de washi-sheet instellingen.
   Hopelijk kan je hiermee je keuze bepalen?
   Mocht je nog verdere vragen hebben contacteer me gerust.

   Met vriendelijke groeten Tinne
   – De Plotterjuf –

 4. Hallo,

  ik zou voor ons bedrijf stickers willen maken om op materiaal te kleven.
  Welk toestel past hier het best voor?
  Alvast bedankt.

  1. Hallo Sandra,

   Het hangt een beetje af van hoe groot de stickers moeten zijn.
   Gaat het om super kleine stickers kan je de Cricut Joy nemen. Dit is een mini plotter.
   Moet het groter, maar blijf je binnen de afmetingen van 30 bij 30 cm (ongeveer) dan kunnen zowel de Cameo als de Maker. Wil je nog een groter formaat aankunnen dan kies je beter een Cameo of zelfs Cameo Plus of Pro.

   Je mag me altijd bellen of mailen voor advies op maat!

   Tinne

 5. Hallo,
  Wat een hele fijne uitleg. Erg leerzaam. Ik wil graag sjablonen uitsnijden. En dan t liefst ook sjablonen die een plakkaat hebben die verwijderd kan worden. (O.a. sjablonen voor op een canvas doek, eroverheen schilderen, sjabloon verwijderen, klaar)
  Welke machine kan ik hiervoor t beste aanschaffen? Uiteraard ga ik er nog meer mee doen, maar dit is eigenlijk de grootste reden voor aanschaf.

  1. Hey Esther,

   In jou geval zal de keuze afhangen van het formaat waarmee je wil gaan werken.
   Bij Cricut zit je sowieso beperkt in formaat wat de Cameo minder heeft. Zelfs de nieuw aangekondigde Cricut zou wel zonder mat kunnen snijden, maar waarschijnlijk enkel met het eigen materiaal wat een stuk duurder is dan de materialen van andere merken.
   Budgettair is de Cameo toch wel interessanter dan de Cricut. Ben je goed met de computer, zou ik toch voor de Cameo gaan.

 6. Beste,

  Ik twijfel over welk toestel ik zou kopen.
  De bedoeling is om van bestaande plans (ook digitaal in pdf) onderdelen te snijden.
  En met deze onderdelen kleine modelvliegtuigen te maken.
  Max. 2 mm dikte. Balsahout

  Gaan de mesjes lang mee?
  Kan ik met het snijtoestel werken zonder maandelijks abonnement?

  1. Hallo Gunter,

   Datgene jij voor ogen hebt kan volgen de fabrikant met zowel Cricut Maker als de Silhouette Cameo.
   Bij juist gebruik van de mesjes best lang mee, al kan ik je hierover geen ervaring delen ivm. balsahout want dit heb ik nog nooit geprobeerd.
   Voorlopig kunnen beide gebruikt worden zonder abonnement. Hou er rekening me dat je voor Cricut de bestanden niet zal kunnen gebruiken in pdf-vorm. Bij Silhouette kan dit wel mits je een éénmalige upgrade doet naar Design, Design+ of Business editie.

   1. Beste,

    Fijne heldere uitleg hier!
    Wij twijfelen nog steeds tussen Cricut en Cameo.
    Wij gaan kinderartikelen: houten speelgoed, kinderkoffertjes, textiel stickeren/bedrukken. Hiervoor is het belangrijk dat er voldoende lettertypes en figuren/afbeeldingen beschikbaar zijn in de software zo der meteen een hoop extra geld kwijt te zijn aan abonnementen.

    Wat zou je ons kunnen aanraden?

    Met vriendelijke groeten,
    Wesley

    1. Hallo Wesley,

     Wat fijn te horen dat de uitleg in de blogs gegeven ook nuttig is…

     Wat jullie keuze betreft…
     Zowel Cricut als Silhouette geeft een aantal gratis bestanden bij aankoop. Bij Silhouette krijg je ook een downloadtegoed van €25 bij aankoop van een toestel. Hiermee kan je bestanden en lettertypes aankopen, deze blijven nadien op je computer staan.
     Bij Cricut krijg je een maand gratis toegang tot access. De ontwerpen kan je niet downloaden, enkel gebruiken dus na deze maand moet je of verlengen of krijg je geen toegang meer.

     Bij geen enkel programma krijg je lettertypes bij. Elk programma maakt gebruik van de lettertypes die op je computer staan. Je kan op fontsites zoals bv. Dafont enorm veel lettertypes gratis downloaden. Ook figuren (Dingbats) om met te plotter te gebruiken kan je hier vinden. Ik schreef zopas nog 2 blogs die specifiek gaan over het thema lettertypen.

     Let wel op als je dingen gaat gebruiken voor commerciële doeleinden. Vaak zijn gratis (kant en klare) ontwerpen, beelden en lettertypes enkel voor persoonlijk gebruik bestemd!

     Persoonlijk ben ik meer voorstander van de Cameo als je professionele doeleinden hebt. Met de aankoop van een Cameo + upgrade van de software ineens erbij ben je nog steeds minder geld kwijt dan voor de Cricut. Ook het programma van Cricut wil al eens haperen, niet (goed) opstarten, nieuwe functies die zomaar weer verdwijnen, enz…, wat natuurlijk heel erg vervelend is als je op een programma moet kunnen rekenen om bestellingen te maken.

     Hopelijk ben je wat met deze uitleg.
     Mocht je nog verdere vragen hebben hoor ik het vast!

     Tinne

 7. Hallo,

  Ik zou graag een plotter aankopen maar twijfel nog tussen de Cricut Explore 3 en de Silhouette Cameo 4.
  Zelf zou ik hem graag willen gebruiken om kinderkleding, knuffels, sleutelhangers, drinkbekers, glas,… te bedrukken.
  Heb jij enig idee of de flex-folie van de Cameo kan gecombineerd worden met de easypress mini van Cricut?
  En welke machine ik best kan nemen voor mijn projectjes?

  Dankjewel alvast!
  Groetjes, Yana

  1. Hey Yana,

   Als je wil vergelijken is de Explore Air met de Cameo een beetje appelen met peren vergelijken. De Silhouette Cameo kun je best vergelijken met de Cricut Maker. Beide zijn min of meer gelijkwaardige toestellen, enkel de software maakt het grote verschil. Met beide toestellen kunnen alle dingen die jij opnoemt, de software van Cricut kan je makkelijker aanleren, die van Silhouette heeft veel meer mogelijkheden. Ook werken beide toestellen met flex-folie die niet van Cricut is. Deze folie kan je aanbrengen met eender welke pers dus ook met de Cricut pers.

   Veel succes met je keuze!
   Tinne

 8. Bedankt voor de uitgebreide vergelijking. Ik sta op het punt mijn eerste plotter te kopen en denk dat de kleine Cricut Joy zal aanschaffen. Eerst maar eens kijken of jet bevalt!

 9. Hallo allemaal.
  Ik heb veel gelezen in jullie reacties,dit was zeer leerzaam maar ik heb een vraag over de cricut .ik heb deze pas gekocht maar krijg op mijn nieuwe computer achter het patroon op stick het explorer teken en kan in het programma deze niet openen.op mijn oude computer die zeer moeilijk opstart heb ik het geprobeerd en daar hebben de patronen het microsoft edge teken en die kan ik wel laden.wat is er verkeerd? Ben er al 3 dagen mee bezig en kom er niet uit.weet iemand hier raad mee ? mvg M.L

  1. Hoi M.L.

   Ik vrees dat ik niet helemaal begrijp wat je hier allemaal voor hebt. Welke Cricut kocht je nieuw aan? Ik veronderstel dat je een nieuwe Cricut hebt en een nieuwe computer?
   Naar wat ik er nu van begrijp kan zou het wel eens kunnen dat de oude dingen niet compatibel zijn met het nieuwe besturingssysteem van je computer. In principe kan je ook ontwerpen opslaan in de cloud van Cricut. Als je dan op een andere computer Design Space gaat openen met hetzelfde account moet je in principe hieraan kunnen verder werken dus zou ik het zo proberen ipv. een stick.

   Met vriendelijke groeten Tinne

 10. Dag Tinne,
  Ik zoek een toestel om lederen patronen mee te kunnen snijden. Welk toestel zou jij hiervoor aanraden?
  Bedankt voor je uitgebreide analyse die ik met veel interesse heb gelezen

 11. Hallo,
  ik twijfel heel erg tussen beide apparaten…
  ik wil graag letter stickers maken en houten letters.
  Welk apparaat is daar het meest geschikt voor, en moet je bij beide apparaten hier nog mesjes speciaal voor aanschaffen of zitten die er al bij?

  1. Hallo Krista,

   Datgene jij voor ogen hebt kan perfect met beide toestellen. Bij beide moet voor het snijden van hout een kraftblade aangeschaft worden. Dit zit er niet standaard bij. Ik weet niet hoe groot je stickers wil maken, maar als je wil gaan snijden zonder mat (groter dan 30x60cm) komt de Cameo eerder in aanmerking. De Cricut Maker 3 kan ook snijden zonder mat, maar enkel met de eigen “smart materials” waardoor het toch weer erg beperkt.

   Met vriendelijke groeten Tinne

   1. hallo,
    super bedankt voor je antwoord!
    nog een vraagje, als je bijvoorbeeld een afbeeding van pinterest oid opslaat op je telefoon kun je die dan gebruiken op je machine voor afdrukken?
    groetjes

    1. Hier is niet echt een sluitend antwoord op. Een afbeelding van internet zal alleszins bewerkt moeten worden voor gebruik met een plotter. Veel hangt ook af van het soort afbeelding en het doel van je werk. Bij Silhouette hangt het ook af van welke versie van het programma je hebt (gratis of upgrade), want dat maakt verschil uit voor welke bestanden je kan openen en welke niet.

 12. Goedenavond!

  Bedankt voor de heldere en uitgebreide uitleg.
  Toch heb ik ook nog een aantal vragen.
  Ik stond op het punt om de Cricut Maker 3 aan te schaffen omdat ik simpelweg niet van het bestaan af wist van de andere apparaten. Na toch wat negatieve reacties te hebben gelezen over de software van de Circuit ben ik toch erg aan het twijfelen gebracht.
  Misschien dat jij mij kan helpen beslissen!

  Ik zou graag mijn eigen bedrijfje willen beginnen met een uitgebreid assortiment met eigen ontwerpen. Dit kan zowel van stickers tot kaarten tot hout zijn en nog wat andere dingen. Nu lees ik veel dat er met de software van de Cricut en eigen ontwerpen veel moeilijkheden kunnen ontstaan.
  Welk merk zou je aanraden als je zo hoort wat ik er allemaal mee zou willen doen?

  1. Hallo Marieke,

   Mijn persoonlijke mening is dat Silhouette het meest professionele programma heeft om mee te werken.
   Wil je met het programma van Cricut hetzelfde bereiken zal je buiten het programma met bv. Adobe Illustrator moeten ontwerpen en daarna invoeren.
   Het hangt natuurlijk ook een beetje af of je zelf al verdere kennis van grafische programma’s hebt of niet.

   Mijn ervaring is ook dat het Cricut programma vaak vast loopt wanneer je ingewikkeldere ontwerpen (logo’s ed.) invoert.
   Je kan ook niet verder werken in het programma tijdens het snijden, wat ik ook een obstakel vind.

   Zorg er in elk geval voor, eender wat je kiest, dat je degelijke kennis opdoet voor je als bedrijfje begint.

   Met vriendelijke groeten Tinne

   1. Bedankt voor de reactie!
    Ik ontwerp doorgaans in Procreate en Adobe Illustrator. Dus met deze kennis zou u voor de Silhouette gaan? Nog een bepaald model of gewoon de nieuwste Pro (mits die ergens verkrijgbaar is)?

    1. Wat de programmakeuze betreft,ja Silhouette werkt het meest vergelijkbaar met professionele ontwerpprogramma’s. Cricut Design space is veel “houteriger” in gebruik, als je begrijpt wat ik bedoel…
     Qua toestel… Dat maakt eigenlijk weinig uit en is een keuze die je moet maken adhv. jou noden in snijbereik. De 4, 4plus en 4pro zijn identieke toestellen van verschillend formaat.

 13. Hallo,
  Ik ben een ‘leek’ binnen dit thema en ben nog vooral op zoek naar info voor ik iets aankoop.
  Ik zoek een toestel die in staat is om voornamelijk stickers te maken, zowel voor thuisgebruik (muursticker, bokalen, brooddozen van de kids markeren, …) als voor mijn job als kleuterjuf (versiering klaslokaal, speelgoeddozen en kasten markeren, eigen beloningsstempels maken, …) Ik geef ook wel graag eens iets cadeau en heb recent glasetsen ontdekt.
  Mijn voorkeur lijkt uit te gaan naar de silhouette cameo, maar vroeg me af wat het verschil is met de curio.
  Ik kreeg ook tips voor een brother scanNcut SDX 900 (wel een heel pak duurder). Heb je daar info, tips, bevindingen,… over? Bedankt alvast 🙂

  1. Hallo Katleen,

   In jou geval lijkt een Silhouette Cameo me een prima keuze. De Silhouette Curio is eerder een kleiner toestel van de Silhouette familie. Hiermee ben je beperkt tot A4-formaat wat voor grotere stickers minder interessant is. Bovendien is dit toestel uit productie en dus enkel nog reststocks en tweedehands te verkrijgen.
   Met Brother heb ik minder ervaring, maar deze software is alvast niet zo uitgebreid als die van Silhouette. De kostprijs ligt inderdaad ook pakken hoger en voor elke uitbreiding dien je toch stevig in het buidel te tasten.
   De Silhouette Cameo heeft vele mogelijkheden, maar iets moeilijkere software. Een workshop is aangeraden om vlot te starten, maar dat is eigenlijk voor elke snijplotter zo, zeker als totale leek in deze dingen.

   Mocht je nog verdere vragen hebben hoor ik deze uiteraard graag van je.

   Tinne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('