☆ De Plotterjuf ☆ Silhouette vs. Cricut

Het was eind 2016 geloof ik… al een hele poos geleden dus, dat ik men Cameo 3 aanschafte. Het toestel was nog niet zo lang op de markt, maar na wat gestuntel met het programma (ik kocht meteen de Design-editie) werden we beste vriendjes…
Sindsdien draait die Cameo hier vele uurtjes, schreef en geef ik workshops, bepaald hij toch wel een groot deel in men leven…

Mijn Cameo 3, al jaren veelvuldig gebruikt zonder ooit problemen te hebben gehad…


Toen in het najaar van 2019 de Cameo 4 uitkwam, besloot ik te wachten op de 4 PRO. Die zou niet veel later uitkomen, maar leek me met zen breedte van 51cm het wachten waard.

Bovendien schrok ik me rot van het lawaai die de 4 maakte (in de aankondiging werd immers vermeld dat hij stiller zou zijn, meer opbergruimte zou hebben,…) en het (voor mij) tegenvallende design met minder opbergruimte en veel lichtere (lees fragiele) materialen.
Toen de release van de PRO steeds maar werd uitgesteld bleef ik lekker met men 3’tje werken. Ik werd er ook steeds blijer van dat ik hem nog heb, want je leest zo vaak dat de 4 niet goed snijd op de basis-instellingen…
Blijkbaar zou het wel helpen je (nieuw) mesje handmatig op 0 te zetten (resetten) voor gebruik.

De PRO die eigenlijk in het voorjaar van 2020 zou uitkomen, werd nog maar een uitgesteld dit keer door de Covid-19 epidemie. Dus ja,… ik werk nog steeds met men 3’tje…

En opeens was daar de opkomst van de Cricut… Ik dacht eerst aan de kleine Joy… Toen zag ik een Maker… Wat zag hij er mooi uit…
Na lang wikken en wegen, twijfelen,… besloot ik toch een Cricut aan te schaffen. Ik zag namelijk velen overgaan van Cameo naar Cricut, dus wilde ik weten waarom… gewoon uit nieuwsgierigheid eigenlijk en om te vergelijken en nadien misschien workshops te kunnen geven voor beide… De reden dat ik twijfelde was vooral omdat ik overal las dat de software “waardeloos” is. Ik hoorde ook dat je wel SVG kon uploaden, dus buiten de Cricut software kan ontwerpen, dus waagde ik het er toch op.

Mijn roze Cricut Maker met de toolbox voor machinegereedschappen, de vele bergruimte aan het toestel zelf waarin degereedschappenset past.Mooi is hij in alle geval, mijn Cricut Maker in roze uitvoering… Over het Design hebben ze goed nagedacht bij Cricut. Ook alle tools en accessoires zijn oogverblindend. Het prijskaartje is natuurlijk ook wel iets hoger dan de Silhouette…

Intussen kwam ook eindelijk in het najaar van 2020 de Cameo Pro op de markt. Hij werd breder dan eerst gezegd (61cm breed) wat hem toch weer een pak meer pro maakt… Verder is hij vergelijkbaar met de gewone Cameo 4. Hij is daardoor wel nog een pak duurder dan werd vooropgesteld en blijft moeilijk te krijgen door het Covid-verhaal, maar dat is voor de Cricut niet anders…
Ik bestelde hem voor gebruik naast men andere toestellen voor het grotere werk…En dan nu echt vergelijken…
We vergelijken hier de 2 meeste recente, vergelijkbare toestellen op dit moment namelijk de Silhouette Cameo 4 en de Cricut Maker. Beiden zijn de toppers uit hun merk* en dus vergelijkbaar. (*Plus en PRO- versie van Cameo niet meegerekend)WAT ZIT ER IN DE DOOS?
De Cameo 4 komt met zijn standaard mes (AutoBlade) en standaard mat. Een handleiding zit er niet echt bij al kan je die wel online vinden. Er zit ook een zakje bij met allerlei verloopstukjes voor in de toolhouders en een “sleuteltje” om het kapje van je mesje los te draaien. Waarvoor deze allemaal dienen staat op de flap van de doos. Je krijgt via registratie van het toestel bovendien voor €25 om aan te kopen in de store. Dit moet je binnen de maand opkopen, de aangekochte designs kan je blijven gebruiken, ze komen in je cloud te staan.

De Cricut Maker brengt 2 matten met zich mee. De Fabric (stoffen) en Light Hold (papier) versie. Naast de matten zitten er het standaard mes: Fine Point Blade (zilver van kleur), een rolmes (stof), een pen (om je toestel mee te laten schrijven) en een klein startpakkertje bij. Ook een maand gratis Cricut Access zit inbegrepen. Helaas kan je achteraf de designs die je daaruit maakte niet meer gebruiken als je het abonnement niet verlengt.

Bij beide dien je achteraf dus nog te investeren in allerlei neventributen wil je andere dingen uitproberen. Bij beide kan je ook een abo nemen om designs te gebruiken en designs of onderdelen van designs bij Cricut los aankopen.


DESIGN EN DEGELIJKHEID
In deze categorie wint voor mij de Maker. Behalve dat de Cricut er veel mooier uit ziet, is hij ook veel degelijker gemaakt. Het toestel van Cricut weegt 10,88 kg, de Cameo 4 weegt maar 4,7 kg.
Je zou het gewicht nadelig kunnen vinden als je het toestel vaak moet verplaatsen, maar de degelijkheid hangt hier echt wel vanaf.
Zoals ik hierboven al vernoemde vind ik de Cameo 4 best fragiel. De ingebouwde rolfeeder en het mesje om rollen door te snijden achteraan bv. zijn niet echt topmateriaal voorzien op veelvuldig gebruik lijkt me. Ik vraag me af of een Cameo 4 zou overleven wat men 3 al allemaal ooit gedaan heeft qua vervoer ed.
Dit is bij de Maker echt wel beter. De messen en housings zijn van metaal, ook het toestel heeft veel meer metalen onderdelen en is allemaal veel duurzamer dan bij de Cameo. Het prijskaartje van zowel toestel als tools liggen vaak ook wel een pak hoger, maar je doet er wel langer mee. Bovendien zijn de mesjes op zich te vervangen, de dure housing hoef je maar 1 keer aan te schaffen, het mesje erin kan je indien nodig vervangen.
Bij de Cameo moet telkens het hele mesje met houder vervangen worden.
Ook de matten van Cricut zien er mooier uit qua design, zijn duurzamer en vaak goedkoper dan de Cameo matten. Je kan de matten trouwens in beide toestellen gebruiken dus het maakt eigenlijk niet zo uit welke je verkiest.

DE TOOLS, MATERIALEN EN FUCTIES
In deze categorie leunen beide toestellen erg bij elkaar aan. Tegelijk vullen ze elkaar ook aan, waar de ene een functie mist vult de ander deze aan.
Daarom werk ik ook met beide toestellen door elkaar.
Waar de Cricut Maker beperkt zit in formaat komt De Cameo hierin tegemoet. De grote mat (30,5 bij 61cm) is bij Maker de maximum of je moet in delen snijden en monteren. Bij de Cameo kan je flex en vooral vinyl zonder mat snijden tot een lengte van wel enkele meters. Met de komst van de PRO kan je dan ook nog eens het dubbele in de breedte aan wat wel een mooi professioneel bereik geeft natuurlijk. Cricut heeft 3 verschillende gradaties in matten in grote en kleine versie.
De Cameo heeft deze ook maar, de grote Cameo mat bestaat enkel in de standaard editie, maar zoals al gezegd kan je de matten door elkaar gebruiken.
Wel bestaan er nog een aantal andere matten voor de Cameo met diverse doelen. Zo is er de pix scan mat (en functie), de stempelmat wat 2 extra functies oplevert.


Gaan we dan naar de kleinere werkjes staat de Maker weer voorop. Doorgaans zijn de kleinere werkjes net iets netter bij de Cricut. Vooral in de categorie papier is de Cricut veel sterker. Er zijn ook vele tools om met papier te werken. Zo heb je scoring wheels voor nette plooilijnen en de embossing tool. Sinds kort is er ook de foil tool om foliekleuren aan te brengen op al je werkjes. Je kan bv. prachtige doosjes maken hiermee. De Foil tool is een aparte tool, de andere genoemde tools zijn verwisselbare tips die je op de Quickswap housing plaatst.

Met de Cameo kan je natuurlijk ook doosjes maken, al krijg je dan standaard plooilijnen dmv. een scheurlijn wat lang niet zo netjes en professioneel oogt.
Voor graveren moet je bij Silhouette naar de Curio overstappen en voor folie kan je er een setje Foil Quill van We Are Memorykeepers bij nemen.

Het toolssysteem van Cricut. Het standaard mesje staat hier niet bij.De print en cut functie is op beide aanwezig en werkt ook vrij gelijkaardig. Beide toestellen kunnen ook werken met pennen om te schrijven.

Verder gebruikt je het standaard mesje (Fine Point Blade bij Cricut en AutoBlade bij Cameo) meestal het vaakst. Dit bestaat bij Cricut in verschillende kleurversies zodat je per materiaal een mesje hebt als je dat wil. Standaard is het mes zilveren housing bijgeleverd, maar deze bestaat ook in goud en roze. Zo hoef je geen markering aan te brengen en gebruik je bv roze voor papier, grijs voor flex en goud voor glitters. Er is ook nog een zwart Deep Point Blade voor iets dikkere materialen.

Het Deep Point Blade van Cricut


Bij de mesjes van Cameo breng ik zelf merktekens aan om het mes voor papier te onderscheiden van de andere(n).
Dit systeem is in beide gevallen trouwens een aanrader om de levensduur van je messen te optimaliseren.

Dan is er de snij-/drukkracht… De Cameo 4 heeft 5kg drukkracht, de Maker 4 kg. Beide toestellen kunnen hierdoor mede dankzij extra messen dikkere materialen zoals foam, (nep)leder, balsahout,… aan dan bv. de Cameo 3. De Cameo heeft hiervoor de Craftblades in 2 verschillende dieptes. De Maker heeft de Knifeblade voor hetzelfde doel.
Ook hebben beide toestellen een rolmes voor stoffen. Bij Cricut wordt dit mee in de doos geleverd, bij de Cameo moet je dit mes apart aankopen.
Ook de sketchfuntie is op beide toestellen aanwezig. Daarmee laat je het toestel schrijven/tekenen ipv. snijden.

Zowel Cricut als Silhouette werkt met vooringestelde materialen. Al zijn ze vaak iets anders benoemd, ze zijn meestal hetzelfde. Zo heet flex bij Cricut iron-on.
Beiden bieden ook eigen media aan. Zo kan je iron-on en vinyl van Cricut zelf aanschaffen, maar ook t-shirts en infusebele ink wat eigenlijk een soort van sublimatie is.
Silhouette heeft bv. ook eigen printebare stickermaterialen om te gebruiken met print en cut om maar iets uit het gamma te noemen.
Doorgaans geldt bij beide… staat hun merkje erop kost het een aardige duit meer dan onafhankelijke materialen.
Ook zelf materialen aanmaken kan bij beide.

De tools voor de Cameo 4. Ook oudere tools van voorgaande toestellen kan je mits adapters gebruiken. Enkel het automatische mes van de Cameo 3 natuurlijk niet.DE SOFTWARE
Hier laat Cricut met zijn programma Design Space toch heel wat punten liggen… De software is heel erg basic. Ben je niet erg handig met computers en programma’s lijkt me dit prima. Het programma is erg geautomatiseerd en verteld je stap voor stap wat je moet doen voor welk materiaal. Nadeel hiervan is dat je toch minder eigen inbreng krijgt. Wil je zelf aan de slag met ontwerpen laat het Cricut programma toch wel wat te wensen over. Zo is het traceren wel aanwezig, maar gaat toch wat stroever dan bij Silhouette. Gelukkig kan je wel gewoon SVG-bestanden invoeren waardoor je makkelijk buiten Cricut Design Space gemaakte ontwerpen kan gebruiken. Deze ontwerpen mogen wel niet te ingewikkeld en zwaar zijn want dat kan dit programma (nog) niet aan.
Heb je niet de kennis buiten Design Space te gaan ontwerpen, dan ben je eerder aangewezen op Cricut Access wat een serieuze maandelijkse kost betekend.
Wat Cricut voor velen een meerwaarde geeft is het feit dat er ook een app van Design Space bestaat. Je kan de plotter dus met je telefoon of tablet besturen via bluetooth. Voor wie denkt dan geen computer nodig te hebben… bepaalde functies (Knife Blade, Foil Tool) werken enkel via de computer en niet via de app.Tijdens het snijden moet je bij Cricut echt wachten tot alles klaar, terwijl je bij Silhouette intussen aan je volgende project kan beginnen.
Dat is al 1 van de redenen dat ik Silhouette Studio, het programma van de Cameo veel professioneler vind dan Cricut Design Space. Ook lijkt het programma Silhouette Studio in grote lijnen op grafische programma’s als Adobe Illustrator, Inkskape of Affinity Designer en zelfs de basis-editie heeft veel meer functies dan Design Space, al is het feit dat in deze versie geen SVG-bestanden kan gebruiken een serieus minpunt.
Silhouette geeft je wel de mogelijkheid een upgrade te maken van het programma. Deze aankoop doe je 1-malig dmv. een upgrade code aan te kopen. Je hebt 3 verschillende upgrades (in volgorde van kunnen…) Design, Design+ en Business die je kan gebruiken op 3 verschillende computers. Per upgrade komen er verschillende functies bij. Business is het totaalpakket. De grote verschillen tussen de versies kan je nalezen in een voorgaande blog-post maar SVG-bestanden gebruiken en aanmaken kan in elke upgrade-versie. Zo kan je dus ook bestanden voor de Maker aanmaken in Silhouette Studio wat het natuurlijk nog leuker maakt.
Je kan ook nog kiezen om een plug-in aan te schaffen waarmee je de Silhouette toestellen kan aansturen vanuit Adobe Illustrator (en/of Color Draw.) wat professioneel gezien toch wel een grote plus is.


Beide programma’s Cricut Design Space en Silhouette Studio (basis) kan je gratis zonder aankoop van een toestel downloaden, installeren en gebruiken dus je kan voor aankoop al eens bekijken wat jou het beste ligt of een eventueel vooraf een workshop volgen.

Voor wie graag Studio-bestanden wil omzetten naar SVG zonder upgrade. Via volgende website kan je gratis tot 10 bestanden per dag omzetten.
http://ideas-r-us-software.uk/FileConverters/SilhouetteStudioConverter.aspx

Cricut Design Space vs. Silhouette Studio (Business editie)Om alle misverstanden uit de wereld te helpen… ik werk totaal merkonafhankelijk. Alles wat ik jullie vertel is uit eigen standpunt, ervaring en ondervinding. Niemand bied me eender wat aan om dit alles te vertellen. Ik heb er dus geen enkel voordeel bij jullie eender wat aan te smeren… ik geef enkel mijn mening en een richtlijn.

DUS
Ben je op zoek naar een creatieve hobby, wil je snel aan de slag met een iets simpeler programma en heb je een iets ruimer budget dan is de Maker vast wat voor jou. Zeker als je graag gaat werken met papier voor bv. het maken van kaarten, papieren bloemen, enz… waarbij grote projecten niet van doen zijn dan is dit volgens mij de beste keuze.

Wil je (op latere termijn) professioneel aan de slag, uitbreiden, groeien,… en heb je het geduld en kunde veel te proberen en te leren? Wil je grotere projecten aankunnen zoals muurstickers, voertuigen beletteren? Ga dan voor de Cameo.Kan je niet kiezen net als ik? Dan is combineren natuurlijk ook nog een optie…
Onthou ook, “oefening baart kunst”! 95% van de problemen die je leest over de plotters heeft bij nader inzien te maken met het tekort aan kennis over het bijhorende programma! Laat je hierdoor dus zeker niet misleiden.
Beide merken verkopen echt prima toestellen!

Graag alles live verteld? Kom dan zeker een langs bij Tinke Ontwerpstudio (live of online) voor de oriëntatieworkshop.
Cricut NIEUWS – 12 maart 2021
… op 12 maart 2021 kwam Cricut met de aankondiging dat je als niet-abonnee van Access nog maar 20! uploads per maand zal kunnen doen!
Dit wil zeggen dat buiten Design Space (wat nog steeds niet naar behoren wil werken in mijn ogen…) ontwerpen aan banden wordt gelegd. Wie lekker kant en klare ontwerpjes van anderen wil gaan maken is hier misschien goed mee, maar de echte creatieveling wordt hier niet blij van…
In zeker zin ben je verplicht, naast de aankoop van een toch al zeer prijzige machine, ook nog eens een abonnement te nemen van zo’n €10/maand wil je voluit met je Cricut kunnen werken.
Met deze is de twijfel die ik had voor aankoop waarheid geworden!
Wil je echt zelf creatief zijn, echt ontwerpen? Ga dan NIET voor een Cricut, dat kost je echt zoveel meer tijd, frustratie en vooral geld!


Na felle protesten op Social media en een petitie die in Amerika starte en wereldwijd ondertekend werd door Cricut gebruikers besloot op 16/03/2021 Cricut deze regel uit te stellen. Alle accounts op toestellen geregistreerd voor 31/12/2021 zullen in DS onbeperkt uploaden kunnen gebruiken zonder Access-abonnement zolang men dat toestel gebruikt. Ben je van plan een Cricut plotter aan te schaffen? Doe het dan nog in 2021 wil je onbeperkt, gratis kunnen uploaden! Nadien zal Cricut wellicht een pak minder interessant worden.Gelukkig kwamen de Cricutgebruikers wereldwijd in opstand en kwam Cricut tot inzicht…
Later werd ook deze einddatum weer ingetrokken. Het blijft allemaal een beetje wazig en onduidelijk.
Feit is dat een grote sprong vooruit is gemaakt voor de Cricut software met de komst van de offset-functie in nieuwe versie 6.60. Helaas werkt het programma nog steeds niet zoals het zou moeten. De ene keer werkt offset, dan weer niet.
Laat het ons erop houden dat Cricut nog een erg groot inhaalmanoeuvre te maken heeft tov. Silhouette op gebied van software…


Cricut NIEUWS – juni 2021Begin juni 2021 lanceerde Cricut tal van nieuwigheden waaronder de Cricut Maker 3. Naar verluid zou deze sneller zijn dan zijn voorganger en zonder mat kunnen snijden. Kleine kanttekening hierbij… dit kan enkel met de smart-materials van Cricut zelf!

14 Replies to “☆ De Plotterjuf ☆ Silhouette vs. Cricut”

 1. Zoals gewoonlijk alles tot in de puntjes uitgelegd!
  Ik ben je zo dankbaar dat ik in de workshops bij jou zo veel geleerd heb!

 2. Mijn interesse ligt erg bij Flex folie snijden. Je zegt: “Bij de Cameo kan je flex en vooral vinyl zonder mat snijden tot een lengte van wel enkele meters.” Wil dat zeggen dat de Cricut helemaal niet goed werkt of dat je er matten aan kwijt bent of..? Alvast bedankt voor je info!

  1. Je bent bij Cricut beperkt tot het formaat van de matten. Met de Cameo kan je vele grotere projecten snijden omdat je materialen met een drager (dat zijn flex en vinyl) ook zonder mat kan snijden.
   Hierbij is de maximum breedte de breedte van je toestel en de lengte kan je zelf instellen tot wel 10 meter.

 3. Dag Tinke,
  Dank u voor de mooie uitleg.
  Maar ik heb nog een vraagje,
  Ik wil heel fijn te werk gaan,
  Welk apparaat snijd het best de kleine details in vinyl?
  Groeten,
  Joris

  1. Hallo Joris,

   Cricut staat over het algemeen erom bekend iets fijnere details aan te kunnen dan de Cameo, maar het is geen immens verschil.
   Wanneer je trager gaat snijden dan in de basis-instellingen wordt aangegeven lukt het met een cameo meestal ook.
   Bij Cricut kies je voor kleine details in vinyl dan weer beter voor de washi-sheet instellingen.
   Hopelijk kan je hiermee je keuze bepalen?
   Mocht je nog verdere vragen hebben contacteer me gerust.

   Met vriendelijke groeten Tinne
   – De Plotterjuf –

 4. Hallo,

  ik zou voor ons bedrijf stickers willen maken om op materiaal te kleven.
  Welk toestel past hier het best voor?
  Alvast bedankt.

  1. Hallo Sandra,

   Het hangt een beetje af van hoe groot de stickers moeten zijn.
   Gaat het om super kleine stickers kan je de Cricut Joy nemen. Dit is een mini plotter.
   Moet het groter, maar blijf je binnen de afmetingen van 30 bij 30 cm (ongeveer) dan kunnen zowel de Cameo als de Maker. Wil je nog een groter formaat aankunnen dan kies je beter een Cameo of zelfs Cameo Plus of Pro.

   Je mag me altijd bellen of mailen voor advies op maat!

   Tinne

 5. Hallo,
  Wat een hele fijne uitleg. Erg leerzaam. Ik wil graag sjablonen uitsnijden. En dan t liefst ook sjablonen die een plakkaat hebben die verwijderd kan worden. (O.a. sjablonen voor op een canvas doek, eroverheen schilderen, sjabloon verwijderen, klaar)
  Welke machine kan ik hiervoor t beste aanschaffen? Uiteraard ga ik er nog meer mee doen, maar dit is eigenlijk de grootste reden voor aanschaf.

  1. Hey Esther,

   In jou geval zal de keuze afhangen van het formaat waarmee je wil gaan werken.
   Bij Cricut zit je sowieso beperkt in formaat wat de Cameo minder heeft. Zelfs de nieuw aangekondigde Cricut zou wel zonder mat kunnen snijden, maar waarschijnlijk enkel met het eigen materiaal wat een stuk duurder is dan de materialen van andere merken.
   Budgettair is de Cameo toch wel interessanter dan de Cricut. Ben je goed met de computer, zou ik toch voor de Cameo gaan.

 6. Beste,

  Ik twijfel over welk toestel ik zou kopen.
  De bedoeling is om van bestaande plans (ook digitaal in pdf) onderdelen te snijden.
  En met deze onderdelen kleine modelvliegtuigen te maken.
  Max. 2 mm dikte. Balsahout

  Gaan de mesjes lang mee?
  Kan ik met het snijtoestel werken zonder maandelijks abonnement?

  1. Hallo Gunter,

   Datgene jij voor ogen hebt kan volgen de fabrikant met zowel Cricut Maker als de Silhouette Cameo.
   Bij juist gebruik van de mesjes best lang mee, al kan ik je hierover geen ervaring delen ivm. balsahout want dit heb ik nog nooit geprobeerd.
   Voorlopig kunnen beide gebruikt worden zonder abonnement. Hou er rekening me dat je voor Cricut de bestanden niet zal kunnen gebruiken in pdf-vorm. Bij Silhouette kan dit wel mits je een éénmalige upgrade doet naar Design, Design+ of Business editie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...