☆ De Plotterjuf ☆ Print en Cut – problemen

De laatste tijd krijg ik erg veel vragen binnen over de print en cut functie. Ook op Social media lees ik erg veel vragen, problemen en frustraties over deze functie. De plotters worden hierdoor vaak aan de kant geschoven lees ik en dat vind ik nou zo jammer…
Persoonlijk vind ik de print en cut namelijk één van de fijnste dingen van zowel de Cricut als de Cameo. Ik ervaar ook zelden problemen, maar er zijn wel een aantal dingen die je natuurlijk moet weten om ze te voorkomen.

de heerlijke print en cut functie…Maar hoe komt dat nu, dat er op dit moment zoveel problemen zijn?


Allereerst moet je natuurlijk zorgen dat je weet hoe je een print en cut moet opbouwen om goed te snijden. Ook over hoe je de tekens aan moet zetten en alles goed moet instellen, waar je wel en niet iets mag plaatsen,… ga ik hier niet uitweiden, anders hebben we weer een heel boek geschreven straks. Kom je daar niet uit kan je altijd de workshop volgen, die kan nu ook online, daarin leg ik ook deze dingen helemaal uit.
Maar dat is meestal niet meteen het probleem…

De meeste problemen hebben vooral met licht te maken…


Behalve het feit dat nu iedereen meer binnen zit en tijd heeft om dingen uit te proberen is het licht in de winter heel anders dan in de zomer. Vaak lees je dat het goed is voor print en cut dat je toestel aan het raam staat. Klopt, maar… De zon staat veel lager in de winter waardoor het licht schuin binnen komt. Schuine lichtinval geeft schuine schaduwen en dat geeft problemen met deze functie…
Bovendien is het snel donker waardoor we veel meer gebruik maken van kunstlicht.


De registratietekens worden gezocht door een infraroodoog, dit zit tussen de 2 toolhouders, dit zowel bij Cricut als bij Cameo. Vallen er schaduwlijnen over je blad gaat het toestel de tekens slecht of niet lezen.
Resultaat is dat je de melding krijgt dat de tekens niet konden gelezen worden, dat de snijlijnen uitgetrokken gesneden worden (in de richting van de slagschaduw) of dat er naast het ontwerp wordt gesneden.

Oplossingen


Je kan verschillende dingen proberen om dit op te lossen… Een pasklare oplossing is er dus niet, maar eens je weet wat het probleem is weet je wel hoe je dit voortaan kan oplossen…

• Je zou je toestel een op een andere plaats kunnen zetten, dan krijg je vanzelf andere lichtinval.

• Bij de Cameo kan je spelen met het licht door de klep open/dicht te doen tijdens het snijden zodat het licht een andere inval krijgt.

Meer of juist minder licht door een lamp bij te plaatsen of juist weg te nemen. Let wel op dat de lichtbron pal boven het toestel staat, anders komen er alleen maar schuine schaduwen bij en kan hij schuine lijnen gaan snijden.
TIP: Mijn beide toestellen staan op een donkere plaats. Minder licht werkt doorgaans het beste.

• Is je zwarte printerinkt (bijna) op? Als de registratietekens niet zwart genoeg geprint zijn kan het zijn dat je plotter ze niet kan vinden. Tijdig nieuwe inkt plaatsen kan een oplossing bieden.

• Welke papierkleur heb je gebruikt? Wit papier werkt doorgaans makkelijker dan gekleurd papier al kan het volgens de fabrikanten wel. Maar gebruikte je bv donker groen kan het wel veel moeilijker worden om de tekens te vinden.

• Gebruik bij voorkeur ook mat papier. De weerkaatsing van een glanzende papiersoort geeft soms ook moeilijkheden al is dit natuurlijk ook niet altijd het geval.

• Soms komen tijdens het snijden deeltjes van het materiaal los. Misschien zit er wel een stukje losgekomen vinyl op de infrarood? Even schoonmaken met een klein borsteltje kan helpen.

• Zijn de registratietekens wel goed geprint? Bij Cricut passen ze zichzelf aan naargelang wat er gepraat wordt. Bij Silhouette worden ze aangepast aan de ingegeven media (meestal A4). Je kijkt best even na of de registratietekens wel binnen de printmarge van jou printer vallen. Worden ze niet volledig mee afgedrukt, wat het vaakste voorkomt met de onderste registratieteken, zal het toestel de tekens natuurlijk ook niet kunnen vinden…

Alle marges waar je op moet letten bij print en cut.Alles valt binnen de juiste marges en het werkt nog steeds niet?
Dan kan kalibreren nog een oplossing zijn. Zowel voor Cricut als Cameo kan je daarvoor handleidingen vinden op internet.

Hopelijk wordt hiermee de “print en cut” ook jullie nieuwe favoriet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('