☆ De Plotterjuf ☆Plotten like a pro? Begin meteen goed!

De laatste tijd valt het me op dat ik enorm veel vragen binnen krijg van mensen ((ex-)cursisten) die een opdracht binnen krijgen om logo’s of te gaan snijden. De vraag is meestal hoe ze eraan moeten beginnen, want hun “eindklant” wil 1 of meerdere doorgestuurde logo’s op hun bedrijfs, of sportkleding… Vaak gaat het om logo’s doorgestuurd van sponsors al dan niet via Whatsapp met een foto 🙈 als dan niet logo’s met kleurovergangen…Uiteraard wil je graag dat je eindklant tevreden is dus natuurlijk doe je dit, toch? MAAR…
Voor je hierop volmondig “ja” zegt, vraag je jezelf best eens af of dit wel kan en wat je er van prijs tegenover gaat zetten…
Allereerst vraag je best om alvast de bestanden even door te sturen. Krijg je hierop enkel foto-bestandjes (jpg, eps) van logo’s door kan je het meteen al schudden. Logo’s traceren is voor kwalitatief werk alvast en NOT DONE en helemaal niet van een slechte foto doorgestuurd via 1 of ander chatbericht.
Geen idee waarom? Lees mijn voorgaande blog over “Pixel vs. vector“!

Wil je zulke zaken netjes kunnen afwerken is de eerste stap alvast te vragen achter “deftige” vectoriële bestanden. We hebben het hier dan om bestanden met benamingen: ai. SVG en eps. Soms kan pdf. ook, maar niet alle pdf-bestanden zijn echte sectorbestanden. Vaak denken mensen dat een jpg.-bestand opslaan als pdf. voldoet, maar dat is niet het geval! Ook dingen ontworpen in Canva zijn meestal niet ok.
Om deze te kunnen openen heb je ook minstens de Design-versie van het programma Silhouette Studio nodig. Dus wil je professioneel aan de slag met je plotter, doe je best deze investering.


De verschillende versie’s van Silhouette Studio met alle
gelijkenissen en verschillen.Het gebeurd maar al te vaak dat klanten bij jou terecht komen omdat ze elders niet geholpen konden worden (omdat ze niet de juiste bestanden hadden) en/of de prijzen te duur waren. Helaas wordt nog vaak gedacht (en helaas is het ook vaak echt zo) dat mensen die een “hobby in bijberoep” uitvoeren “voor een prijsje” dingen doen waar je leder vaak véél meer voor moet neerleggen… En net dat maakt dat bijberoepers vaak “onprofessioneel” bekeken worden, terwijl ze vaak beter zijn dan doordat ze dit met zoveel plezier en passie doen! En dat is niet alleen nadelig voor jou, maar ook voor alle anderen die graag een zuurverdiende plaats willen in deze harde wereld van professionals…
Geef daarom meteen aan je klanten mee wat wel en niet kan zodat dit van begin af aan duidelijk is en je niet achteraf op kousenvoeten moet gaan vertellen dat het toch niet lukt!Wil je kwalitatief en professioneel werk afleveren hou hiermee rekening…

• aanlevering van bestanden (logo’s, tekeningen,…) voor druk en printwerk in vectoriële vorm (svg. eps. of ai.) is de enige garantie op kwalitatief resultaat.
• afbeeldingen met kleuroverlopen kunnen niet gedrukt worden op kledij via de plotter (flex). Deze dienen te worden geprint (sublimatie, eco-solvent, zeeafdruktransfers,…) wat vaak een zeer hoge kostprijs heeft voor kleine oplage’s. Bekijk dus zeker eerst hoe een logo eruit ziet alvorens toe te zeggen op een opdracht. Ik reken bv. steeds een vaste opstartkost aan voor het nakijken en klaar zetten van bestanden.
• Hou zeker ook rekening met complexiteit van afbeeldingen voor extra werk aan opschonen (snijklaar maken) voor snijden en/of pelwerk. Ook het persen kost tijd! Meerdere kleuren is meerdere persgangen. Niet alleen materialen kosten geld maar ook werkuren tikken snel door.
• Ontwerpen uit Canva, zeker uit de gratis editie, zijn NIET GESCHIKT om kwalitatief mee te werken voor andere doeleinden dan schermen!Allemaal chinees wat hier staat? Je wil meer weten over plotten in bijberoep?
Wist je dat er ook een aangepaste cursus is bij De Plotterjuf voor de (semi)- professionele plottergebruiker?
In deze cursus wordt gaan we dieper in op de DO’S and DON’TS van werken met de plotter op (semi)professioneel niveau.
Deze cursus is te gebruiken voor iedereen die SVG-bestanden kan uploaden in zijn plotterprogramma, dus ook voor Cricut, Siser, Brother,…
We werken we met het programma Silhouette Studio Design.DEsign+/Business.Zie ik je in de workshop? Boeken kan via info@tinkeontwerpstudio.be
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('