☆ De Plotterjuf ☆ SVG-bestanden

Wat is een SVG-bestand?

SVG staat voor Scalable Vector Graphics. Het is een vectorbestandstype dat heel geschikt is voor het plotten. In tegenstelling tot pixelgebaseerde rasterbestanden zoals JPEG‘s, slaan vectorbestanden afbeeldingen op via wiskundige formules die zijn gebaseerd op punten en lijnen op een raster. Hierdoor kun je vectorbestanden als SVG zonder kwaliteitsverlies aanzienlijk vergroten en verkleinen. Dit maakt ze ideaal voor logo’s en complexe afbeeldingen. Je herkent een SVG-bestand aan de extensie .SVG.SVG is dus het standaard plotter-bestand dat voor de meeste merken werkt.
Cricut laat toe SVG te uploaden en meteen te gebruiken. Hierdoor hoef je zelf (meestal) geen verdere grote wijzigingen uit te voeren aan de bestanden om te kunnen snijden.
Silhouette vereist hiervoor (voorlopig althans) een upgrade van het programma naar Design, Design+ of Business.
Wat de meeste (beginnende) plottergebruiker doet is jpeg-bestanden traceren (overtrekken), wat eigenlijk wil zeggen omzetten naar SVG. Helaas ontstaat hierdoor vaak een groot kwaliteitsverlies, zeker bij letters, waardoor gebruik van kant en klare SVG-bestanden een pak interessanter is.

Zeker bij logo’s is het aan te raden een SVG-bestand te nemen om mee te werken. Als je een logo hebt dat ontworpen is in een grafisch programma zoals bv. Adobe Illustrator krijg je normaal sowieso bestanden die, soms mits aanpassingen, als SVG kunnen worden opgeslagen.
Helaas maken de laatste tijd veel mensen hun ontwerpen in Canva. Enkel betalende leden kunnen hun bestanden opslaan als SVG, waardoor dit vaak problemen geeft wanneer je achteraf wil gaan drukken (visitekaartjes, stickers, affiche, flyers,…) of plotten. Canva is dus zonder abonnement niet geschikt voor ontwerpen voor professioneel gebruik!Met deze kennis kan je massa’s bestanden, vaak gratis en kant en klaar van internet halen.
Ga alvast eens googlen op “free SVG” en je zal merken dat jee ook zonder abonnementskosten van Cricut Acess of Silhouette hele leuke bestanden kunt vinden.
Wie zich inschrijft op SVG-sites krijgt vaak dagelijks of wekelijks nieuwe gratis bestanden aangeboden.
Je kan ook op sites als Etsy voor kleine bedragen SVG-bestanden aankopen.https://crafthousesvg.com/products/free-cactus-svg-fb26Wie commercieel gebruik wil kan best zoeken op SVG-bestanden met licentie. Deze zijn uiteraard vaker betalend, maar dan ben je wel safe qua gebruiksrechten.Meer weten over het verschil tussen pixel (jpg) en vectoren (SVG)? Leer het hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: 6 arguments are required, 3 given in /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php:2845 Stack trace: #0 /customers/1/3/7/tinkeontwerpstudio.be/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2845): sprintf('